Gemeente Berkelland


Gemeente Berkelland slaagt voor kwaliteitsonderzoek Gemeentelijke Basisadministratie persoonsgegevens

De gemeente Berkelland is geslaagd voor de kwaliteitscontrole (audit) Gemeentelijke Basisadministratie persoonsgegevens (GBA).

Het onderzoek is eenvoudig gezegd een kwaliteitskeurmerk voor de procedures voor het bijhouden en beheren van de GBA. Dit houdt in dat de GBA van de gemeente Berkelland voldoet aan de kwaliteitseisen van het ministerie.

GBA

Eens in de drie jaar

Alle gemeenten moeten in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties eens in de drie jaar deze kwaliteitscontrole laten uitvoeren op de kwaliteit van hun persoonsgegevens. Het ministerie controleert of de persoonsgegevens correct en actueel zijn.

Gegevens van alle inwoners

In de GBA staan de persoonsgegevens van alle inwoners van de gemeente. Veel instanties gebruiken de gegevens uit de GBA voor het uitvoeren van hun taak, bijvoorbeeld pensioenfondsen, zorgverzekeraars, sociale verzekeringsbank en Belastingdienst.

Onderdelen kwaliteitscontrole

In het inhoudelijke deel van de controle draait het daarom om de kwaliteit van de persoonsgegevens. In het procesmatige deel worden de processen rondom de opslag van de gegevens getoetst. In het privacydeel wordt getoetst of de gemeente voldoende maatregelen voor de bescherming van de privacy van de burger getroffen heeft.

Resultaten onderzoek liggen ter inzage

De afgelopen jaren heeft de gemeente veel energie gestoken in het afstemmen van de processen voor de GBA op de strenge eisen die daaraan gesteld worden. Hebt u belangstelling voor de resultaten van de GBA-audit. Dan kunt u gedurende zes weken tijdens openingstijden de resultaten inzien bij de afdeling Publiekswinkel in Borculo.