Provincie Limburg

met solar-ledverlichting op twee provinciale wegen

Proef met solar-ledverlichting op twee provinciale wegen

De Provincie Limburg gaat op de N273 en de N270 solar-ledverlichting aanbrengen ter verhoging van de verkeersveiligheid.

Solar-leds zijn leds, voorzien van accu, die opgeladen wordt door zonne-energie en bij het invallen van de schemering gaan knipperen. Door het gebruik van een super condensator is het in de winterperiode mogelijk om langer energie/licht af te geven.

De solar-leds worden ingeboord in de rijbaan van de Napoleonsbaan (N273), nabij Thorn, in de scherpe bocht van en naar de Belgische grens en op de Brugstraat/Koninginnebrug in Well, een parallelweg gelegen naast de N270 (Eindhoven-Well).

Op de N273 geven ze geleiding aan het gemotoriseerde verkeer. Door het knipperen worden automobilisten op de naderende bochten geattendeerd, zodat zij op tijd snelheid minderen. Op de parallelweg geleidt deze verlichting vooral (brom)fietsers. Door verblinding raakt deze categorie weggebruikers vaak letterlijk het spoor bijster. De knipperende leds vormen aan weerszijden van de rijbaan een lijn. Deze lijn is ondanks verblinding goed en veilig te volgen en te overrijden.

Het betreft hier een proef en na een evaluatie zal bekeken worden of op andere verkeersonveilige plaatsen met behulp van deze led-verlichting de veiligheid voor de weggebruiker verbeterd kan worden.