De Unie


Grote klap voor Philips medewerkers in Nederland

Geplaatst op 17 oktober 2011
De nieuwe topman van Philips, de heer Frans van Houten, laat voelen dat hij aan het roer staat bij Philips. Kort nadat hij dit voorjaar was aangetreden, had hij al aangekondigd dat hij in eerste instantie 500 miljoen wilde bezuinigen op het personeel. Maar dat bedrag werd in september verhoogd naar 800 miljoen.

Deze actie, ook wel "Fit to grow" genoemd, moet Philips weer een gezond en effectief bedrijf maken.

Onzekerheid voor 1 op de 10 medewerkers

Wereldwijd gaat deze bezuinigingsactie de komende 2 á 3 jaar 4500 mensen hun baan kosten. In Nederland verdwijnen er 1400 arbeidsplaatsen. Dit is een enorme klap voor de medewerkers die jarenlang zich ingezet hebben voor de Philips-organisatie. Dat betekent dat 1 op de 10 medewerkers nu in onzekerheid zit. De Unie vraagt zich sterk af of dit de juiste wijze is om het bedrijf weer beter te laten functioneren. Volgens De Unie moet Philips snel nieuwe producten op de markt zetten en meer gaan verkopen. Dat vraagt juist om meer investering in personeel in plaats van hierin te snijden.

Vooral middenkader wordt getroffen

De bezuinigingen zullen met name het kantoorpersoneel (midden- en hoger kader) treffen. De eerste grote klap valt in het hoofdkantoor van Philips Lighting. Hier zullen op korte termijn 186 mensen hun baan kwijt raken. In de komende jaren zullen naar verwachting ontslagen op andere afdelingen zoals IT, Finance en HRM volgen.

Met nieuwe topman ook nieuw beleid bij Philips?

Volgens Vakbondsbestuurder van De Unie bij Philips, Suat Koetloe, laat de nieuwe topman met deze saneringsoperatie zien dat hij duidelijk de voetsporen van zijn voorgangers volgt. Van nieuw beleid is dus nog geen sprake.

Motivatie personeel

Koetloe is verder van mening dat de termijn waarbinnen de hele bezuinigingsoperatie wordt uitgevoerd te lang duurt. "De motivatie van het personeel zal daar flink onder gaan lijden. Het gevaar is dan ook sterk aanwezig dat goed gekwalificeerd personeel zal weglopen".

Er is dus grote bezorgdheid bij De Unie over deze enorme bezuinigingsoperatie en de gevolgen hiervan voor de hele organisatie. De vraag is hoe snel Philips er weer bovenop kan komen. Is het dan nog op tijd?

Meer informatie

Suat Koetloe
Telefoon: (0345) 851 061
Mobiel: 06 52 52 20 61