Gemeente Veenendaal


Verrassende winnaar WK Spruitjes koken

Op vrijdag 14 oktober heeft wethouder Bouwmeester de eerste prijs van het WK Spruitjes koken 2011 uitgereikt aan Paul Rustenhoven. De kinderjury onder leiding van juryvoorzitter Pierre Wind heeft na intensief juryberaad besloten hem tot winnaar uit te kiezen. De kinderen vonden zijn spruitjes uit de oven verrassend lekker. Topkok Pierre Wind was als juryvoorzitter lovend over de gerechten: âVan aangebrande soep tot rauwe spruit was het één kicken belevenis. De winnaar heeft terecht gewonnen. Dat vies niet bestaat is nu bewezen!â

Een groot aantal professionele koks en hobbykoks heeft zich ingeschreven voor het WK Spruitjes koken 2011. Na een selectieprocedure hebben vanmiddag 10 koks hun favoriete spruitjesgerecht in de keuken van de CSV bereid. De leerlingen van basisschool de Burcht kregen een smaakles van Pierre Wind en waren dus perfect voorbereid op hun belangrijke taak als jury. Hoewel de meeste kinderen niet van spruitjes hielden, vielen de gerechten van de deelnemende koks toch zeker in de smaak. Ook het aanwezige publiek heeft de gerechten geproefd. Het WK Spruitjes koken is onderdeel van Food4you, hét kennisfestival over gezond en lekker eten.

Gezond eten en voldoende bewegen
Wethouder Hans Bouwmeester heeft genoten van de verschillende gerechten, maar vooral van het enthousiasme van de kinderen: âLeuk om te zien hoe leergierig de kinderen waren in de smaaklessen en hoe serieus ze de gerechten geproefd hebben. Ze hebben ook gemerkt dat spruitjes lekker en gezond zijn. Dat is mooi, want we vinden het als gemeente belangrijk dat kinderen gezond eten en voldoende bewegen. Ouders hebben daarin een eerste verantwoordelijkheid, maar ook als gemeente doen we veel om een gezond gewicht bij kinderen te bereiken. Het WK Spruitjes koken is hier onderdeel van.â

De spruitjesgerechten van de deelnemende koks zijn gezond, lekker en eenvoudig te bereiden. Alle recepten zijn terug te lezen op de website www.wkspruitjeskoken.nl.

Gezond gewicht Veenendaal
Gezond gewicht Veenendaal is een integrale aanpak in Veenendaal om een gezond gewicht bij kinderen tussen de 4 en 19 jaar te bevorderen. Helaas zijn veel kinderen te dik en dit aantal stijgt. De gemeente Veenendaal zet zich in voor de strijd tegen het overgewicht. Hieraan werken mee: GGD Midden Nederland, Welzijn Veenendaal, Coöperatie samenwerkende fysiotherapeuten Veenendaal, Ad Schoeman (praktijk voor motorische remedial teaching), Vialente dietistenpraktijk, Federatief Samenwerkingsverband Weer Samen Naar School Veenendaal en Indigo.

Fitheid staat centraal in deze aanpak: Je voelt je fit door voldoende te bewegen (30 minuten per dag voor volwassenen, 60 minuten per dag voor kinderen) en gezond te eten (2 ons groente en 2 stuks fruit per dag). Ouders kunnen hierin zelf het goede voorbeeld geven. Door zelf gezond te eten en te bewegen kunnen zij hun kinderen stimuleren dit ook te doen. Daarbij wil de gemeente Veenendaal een omgeving creëren die meer bewegen stimuleert en waarbij gezonde keuzes makkelijker te maken zijn.

Het WK Spruitjes koken is één van de manieren waarop de gemeente Veenendaal een gezond gewicht bij kinderen wil bereiken. Het WK Spruitjes koken heeft laten zien dat lekker en gezond koken makkelijker is dan je denkt.