Wageningen Universiteit en Researchcentrum
lucht

Schimmelsporen reizen ver door de lucht

Agenda 13 okt 2011

Onderdeel: Praktijkonderzoek Plant en Omgeving

Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) heeft samen met DLV onderzoek gedaan naar de hoeveelheid sporen van de Sclerotinia schimmel in de lucht. Er zijn inderdaad sporen gevonden van de schimmel, die onder gunstige omstandigheden kleine paddenstoeljes vormt. De verwachting was dat de sporen zouden voorkomen op percelen waar die paddenstoelen aanwezig zijn, maar het blijkt dat de sporen honderden meters verderop nog in de lucht te vinden zijn. Dit heeft consequenties voor de maatregelen die de telers moeten nemen. Het is de eerste keer dat dit type onderzoek in Nederland gedaan is.

Het doel van het project was nagaan wat de belangrijkste bron is van een aantasting: sporen uit de omgeving of sporenvorming op het betreffende perceel, omdat dit andere bestrijdingsmaatregelen vraagt. Als de besmetting veroorzaakt wordt door sporenvorming op het perceel dan is het gezond maken van de bodem een belangrijke maatregel. Als de sporen vooral uit de omgeving komen, dan is bescherming van het gewas de belangrijkste maatregel.

Als een gewas besmet is geraakt door Sclerotinia, dan zal de schimmel sclerotiën gaan vormen. Deze kunnen tot ongeveer 10 jaar in de bodem overleven. Dus heeft besmetting eenmaal plaatsgevonden dan ontstaat er een jarenlang probleem. Onder gunstige omstandigheden â temperatuur, vocht, oppervlakkig gelegen â lopen de sclerotiën uit en geven paddenstoeltjes met een diameter van ongeveer 1 cm. De paddenstoeltjes laten gedurende enkele dagen sporen vrij.

Naast dit project wordt in opdracht van de Productschappen Akkerbouw en Tuinbouw ook onderzoek uitgevoerd gericht op de bestrijding van Sclerotinia in aardappelen en in slabonen.

---