Wetterskip Fryslân

opent bunker Koehoal

Dagelijks bestuurslid Harry Boon opent bunker Koehoal

maandag, 17 oktober 2011

Dagelijks bestuurslid Harry Boon van Wetterskip Fryslân opent vrijdag 14 oktober 2011 de bunker Koehoal op de zeedijk ten noorden van Tzummarum. Het waterschap wilde de bunker uit de Tweede Wereldoorlog in verband met de veiligheid destijds gaan slopen. Maar in overleg met de Stichting `bunker Koehoal' is besloten de bunker te behouden en te gaan renoveren.

Bunker Koehool tijdens de middag van opening

In april 2009 kwam de Stichting bunker Koehoal met het voorstel om de bunker te behouden. Wetterskip Fryslân had al een sloopvergunning aangevraagd en verkregen om de bunker in de zeedijk in Koehoal te gaan slopen. "Reden hiervoor was dat de bunker in slechte bouwkundige staat verkeerde. Eerlijk gezegd past een bunker in de dijk niet bij het beleid van Wetterskip Fryslân om te zorgen voor veilige dijken die inwoners van Fryslân beschermen tegen overstromingen", aldus dagelijks bestuurslid Harry Boon van Wetterskip Fryslân.

Met de stichting kwam Wetterskip Fryslân overeen dat de kosten die het waterschap anders kwijt was aan het slopen van de bunker en de daaruit voortvloeiende herstelwerkzaamheden aan de dijk aan de stichting zouden worden uitbetaald voor verbetering van de bunker. Harry Boon: "We begrijpen waarom deze speciale bunker moet worden behouden. Niet alleen gezien de emotie en beleving in de streek, maar ook vanwege haar waarde als cultureel erfgoed voor Noordwest-Fryslân. Dat laatste is waarom Stichting Koehoal op ons pad kwam. Zij kwamen met een prachtig projectplan waarmee Wetterskip Fryslân uit de voeten kon."

Het bord na onthulling

Randvoorwaarden

Wetterskip Fryslân stelde een aantal randvoorwaarden aan de renovatie van de bunker:

* Het gebouw blijft sober en wordt niet veranderd of uitgebreid. Wel zal de bunker zoveel mogelijk het oorspronkelijke uiterlijke karakter krijgen.

* Toekomstige dijkversterkingswerkzaamheden moeten mogelijk blijven.
* Het waterschap blijft eigenaar van de grond.

Aan de bovenstaande randvoorwaarden heeft de stichting ruimschoots voldaan.

Voor stormseizoen gereed

Wetterskip Fryslan besteedt veel aandacht aan het beheer en onderhoud van de dijken. Gedurende het stormseizoen staat het waterschap in principe geen werkzaamheden aan de dijk toe. Het is gelukt de werkzaamheden aan de bunker Koehoal voor het stormseizoen gereed te hebben.