Uitgeverij Bert Bakker

Eindelijk opheldering over dood Vincent van Gogh: geen zelfmoord

Naifeh & Smith - Vincent van Gogh In de biografie van Vincent van Gogh die vandaag verschijnt, staat spraakmakend nieuws. Uit onderzoek van de twee auteurs Steven Naifeh en Gregory White Smith (winnaars van de Pulitzer Prize in 1991) blijkt dat de
meesterschilder geen zelfmoord pleegde, maar hoogstwaarschijnlijk is vermoord door René Secrétan, een onbesuisde tiener die het niet kon laten de kunstenaar te treiteren. Het is de uitkomst van een gedetailleerde reconstructie van de gebeurtenissen in Auvers-sur-Oise van juli 1890.

Alle mythes die onze kijk op Van Goghs ziekte en dood vertroebelen, worden doorgeprikt. Van Gogh stierf niet berooid en onbegrepen. Zijn werk was juist sinds een paar maanden een grote hit bij de toonaangevende
kunstcritici in Parijs. Er was geen reden voor zelfmoord, en er is dan ook geen sprake van zelfmoord. Waarom werd het vuurwapen nooit gevonden? Waar bleven alle schildersmaterialen die Vincent bij zich had? Door hun speurwerk weten de biografen deze vragen eindelijk te beantwoorden en kunnen ze aanwijzen wie dan wél de trekker overhaalde.

Vincent van Gogh. Zijn naam wordt vrijwel altijd uitgesproken alsof het een heilige betreft. Steven Naifeh en Gregory White Smith doen daar aan niet mee. Ze kijken naar zijn persoon en naar zijn werk met de onderzoekende blik van een detective die een misdrijf opheldert en zich niet door dwaalsporen laat afleiden.

Zelfs voor zijn kunst vallen de auteurs niet in aanbidding neer. Ze wijzen nadrukkelijk op de vele gebreken van Vincents vroege werk en kijken kritisch naar bijvoorbeeld het vaak zo klakkeloos bewonderde De aardappeleters. Het wonder van Van Gogh is hoe zich uit de tekenaar met een gebrekkige techniek en de onbeholpen schilder zo'n baanbrekend kunstenaar ontwikkelde.

Ze weigeren Van Gogh op zijn woord te geloven. Hij mag zichzelf in zijn brieven als een beklagenswaardig slachtoffer afschilderen, ze ontmaskeren hem als een gewiekste manipulator.