NVLF



---

17 oktober 2011
Vakgebied

Nieuwe handleiding Boston BenoemTaak 2011

Voor logopedisten die woordvinding onderzoeken.

Er zijn meerdere versies van de handleiding van Boston BenoemTaak (BBT) in omloop: Van Loon - Vervoorn et al. (1994, 1995, 1996 en 2005). Daarnaast worden de gecorrigeerde normen voor leeftijd en opleiding van Heesbeen (2001) niet door iedere logopedist gebruikt. Mede hierdoor bestaat er weinig eenduidigheid over de prestaties van de patiënt die getest wordt met de BBT. Dit kan problemen opleveren bij overdracht en logopedische verslaglegging.

Edda Roomer, Sabine Brok, Anne Hoogerwerf en Denise Linn, studenten van de opleiding logopedie van de Hogeschool Utrecht, hebben in het kader van hun afstuderen een nieuwe handleiding van de BBT ontwikkeld, `Handleiding Boston BenoemTaak 2011'. Deze handleiding is bestemd voor logopedisten die woordvinding willen onderzoeken. Relevante informatie uit eerdere handleidingen en overige literatuur over de BBT zijn in de handleiding van 2011 verwerkt. Zo worden de afname, scoring, interpretatie en normering van de BBT beschreven.

Nieuwe informatie toegevoegd
De Verkorte BBT (BBTK) en Verbale BBT (VBBT) zijn toegevoegd met uitleg over afname en scoring. De BBTK bevat 29 in plaats van 59 items. Met de VBBT is het mogelijk patiënten met visusproblemen te onderzoeken op woordvindingsproblemen. De bijbehorende scoreformulieren zijn opgenomen in de handleiding.
Een nieuw scoreformulier is toegevoegd welke beschikbaar is in Word en Excel. De toevoegende waarde van de versie in Excel is dat deze de hoofdscores automatisch bij elkaar optelt en berekent hoe vaak elke benoemingshiërarchie voorkomt. De logopedist krijgt op deze manier inzicht in het soort fouten dat de patiënt maakt en kan met behulp van deze informatie een behandelplan opstellen, gericht op de individuele behoeftes van de patiënt.
Er zijn een aantal wijzigingen doorgevoerd in het scoreformulier zelf: o Het item `plantenrek' wordt niet gescoord;
o Er is ruimte om zowel de hoofdscore als de scoringshiërarchie en reactietijd in te vullen;
o De `lange reactietijd' (score 2.1) is gedefinieerd. De `lange reactietijd' is nu >10 seconden. De onderbouwing hiervoor kunt u vinden in de nieuwe handleiding.

De normen van Heesbeen (2001) gecorrigeerd voor leeftijd en opleidingsniveau zijn opgenomen.
De percentielscores van gezonde volwassenen zijn behouden. De overige normgroepen zijn buiten beschouwing gelaten.
Een literatuuronderzoek naar woordvinding in Nederland is als bijlage opgenomen.

De handleiding Boston BenoemTaak 2011 en bijbehorende scoreformulieren zijn gratis online beschikbaar via de volgende link: https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=explorer&chrome=true&srcid=0B0Wp 8DwcBfmAMmVhNGJiNDgtZTY5ZS00Mzg0LWJlYmEtNmNmOTJhOTM3ZGM2&hl=en_US