Gemeente Dalfsen

Bestuurlijke toekomst gemeente Dalfsen

17-10-2011

Dalfsen kiest voor zelfstandigheid met een stevige samenwerking in de regio Zwolle

DALFSEN - Het college van de gemeente Dalfsen wil in de toekomst als zelfstandige gemeente verder. Om dat waar te kunnen maken, is het tegelijkertijd noodzakelijk om in de regio Zwolle tot een sterke samenwerking te komen met de gemeenten Zwartewaterland, Staphorst, Zwolle, Kampen en de provincie Overijssel. Deze hoofdconclusie staat in de notitie "Sterker Dichtbij, een strategische verkenning naar de bestuurlijke toekomst van de gemeente Dalfsen", die vanavond aan de gemeenteraad wordt gepresenteerd. "Deze richting zorgt volgens ons voor een sterkere en krachtigere gemeente Dalfsen, die tegelijkertijd zichtbaar, toegankelijk en dichtbij blijft voor onze inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers", zegt burgemeester Han Noten. De gemeenteraad neemt op 28 november een besluit.

Dalfsen wil samen met de gemeenten Staphorst, Zwartewaterland, Zwolle, Kampen en de provincie komen tot gezamenlijk bedrijf, waarin een groot aantal bedrijfsvoeringsprocessen wordt ondergebracht. Een zogenoemd "Shared Service Centre", met samenwerking op het gebied van onder meer ICT, inkoop, Human Resources (P&O) en belastingen. "Allemaal taken, die nu door de afzonderlijke gemeenten zelf worden gedaan, maar die door ze onder te brengen in een gezamenlijk bedrijf nog beter, efficiënter en goedkoper kunnen", aldus burgemeester Han Noten. "De reeds opgestarte samenwerking met Staphorst en Zwartewaterland op het gebied van brandweer en Regionale Uitvoering Dienst willen we ook naar dit niveau tillen."

Ontwikkelen

Gemeenten maken uitvoeringsafspraken met het nieuwe bedrijf. "Dat werkt volgens ons veel beter dan een ambtelijke fusie, waarbij je alle taken in een nieuwe, grotere organisatie stopt, of het opzetten van een nieuwe gemeenschappelijke regeling , waarin weer allerlei bestuurlijke en ambtelijke drukte ontstaat." Door versterking van de bedrijfsvoeringstaken in een gezamenlijk bedrijf, kunnen bestuur en ambtelijke organisatie van de gemeente Dalfsen zich nog beter richten op de inhoudelijke opgaven, die er liggen en die via het rijk naar gemeenten komen. Taken die volle aandacht nodig hebben, omdat ze ook forse financiële risico's met zich meebrengen. "Vanuit de spiegel, die ons vanuit het bestuurskrachtonderzoek is aangereikt, is er ook een aantal belangrijke leerpunten, waar we als bestuurders en ambtenaren in eigen huis mee aan de slag moeten", aldus Han Noten.

Totaalafweging

Het college heeft een totaal-afweging gemaakt. Alle mogelijke opties op het gebied van fusies en samenwerking zijn daarbij aan de orde gekomen. "We hebben alle voor- en nadelen op een rijtje gezet. Daarbij was ook steeds de vraag wat er in een eventueel nieuwe constellatie voor ons als Dalfsen zou zijn te winnen. Je wilt er immers op vooruit gaan", licht de burgemeester toe. "In die afweging hebben we op voorhand een herindeling/bestuurlijke fusie met alleen de gemeente Ommen (met nadrukkelijk de oriëntatie op Zwolle) niet helemaal uitgesloten. Maar toch heeft die niet onze voorkeur, omdat we ons afvragen of we daarmee echt schaalvoordelen kunnen realiseren en of we dan voldoende krachtig worden voor de toekomst. Het vormen van één grote ambtelijke organisatie met drie afzonderlijke besturen van Dalfsen, Ommen en Hardenberg zien wij niet zitten."

Vervolg

De gesprekken met inwoners, ondernemers en medewerkers tijdens "De maand van de dialoog" en het rapport Bestuurskrachtonderzoek zijn nauw betrokken bij de samenstelling van de notitie "Sterker dichtbij, een strategische verkenning naar de bestuurlijke toekomst van de gemeente Dalfsen". Het college heeft haar denkrichting neergelegd. "Het is onze visie. We hebben die uiteraard wel besproken met de gemeenten, waarmee de nadrukkelijker samenwerking willen zoeken, maar we kennen hun standpunt nog niet", zegt burgemeester Han Noten. "We vinden trouwens ook dat eerst onze gemeenteraad haar besluit moet nemen, voordat we het gesprek daarover kunnen starten." Op 7 november wordt een hoorzitting gehouden, waar de gemeenteraad in gesprek gaat met deskundigen en andere betrokkenen. Op 14 november wordt de notitie opiniërend besproken in de raad. In de raadsvergadering van 28 november wordt een definitief besluit genomen.
Een strategische verkenning over de bestuurlijke toekomst van Dalfsen 17-10-2011 Bestandsgrootte: 97 K auteur: Gemeente Dalfsen