Gemeente Heeze-Leende


Bestrijding zwam in molen St. Victor

De gemeente Heeze-Leende is de trotse bezitter van de ronde stenen bergkorenmolen Sint Victor. De molen is opgenomen op de lijst van rijksmonumenten. Dit bouwwerk heeft voor ons dorp een extra toegevoegde waarde als toeristische trekpleister. Belangrijk aspect is dat de molen elke zaterdag in bedrijf is onder enthousiaste supervisie van molenaar G. Sturkenboom.

De geschiedenis leert dat de molen is gebouwd in 1852. Hij is tot twee maal toe verwoest door brand en is door de eeuwen heen diverse malen verwisseld van eigenaar. Op 29 mei 1980 besloot de gemeenteraad van Heeze om de inmiddels in verval geraakte molen met ondergrond aan te kopen voor een bedrag van destijds 90.000 gulden. In 1984 en 2005 hebben er grootschalige restauraties plaatsgevonden. Door, in eerste instantie, de molen onder te brengen in een grootschalige onderhoudsplanning voor gemeentelijke gebouwen kon voorkomen worden dat de molen weer in verval zou raken. Gelet op het kostenaspect is geen uitvoering gegeven aan de opgestelde onderhoudsplanning.

Ondertussen heeft in de afgelopen jaren een uitbreiding plaatsgevonden van de zwamvorming. Deze openbaart zich op de binnenmuren ter hoogte van de bovenzijde van de molenbelt en wordt veroorzaakt door een constante vochtigheidsgraad in de muren die mede wordt veroorzaakt door het regenwater dat zich concentreert in de molenbelt en de onvoldoende ventilatie in de molen.

De bestrijding van de zwam kan niet meer uitgesteld worden omdat verdere uitbreiding van de aantasting tot gevolg kan hebben dat de houten balkkoppen worden aangetast, waardoor het draagvermogen van de gehele constructie uiteindelijk in het geding komt. Binnenkort worden in dit kader de werkzaamheden dan ook ter hand genomen. Dit heeft het college besloten.