FNV KIEM

FNV KIEM maakt gang naar de rechter voor overgangsregeling WWIK

maandag 17 oktober 2011

FNV KIEM is teleurgesteld over het uitblijven van een overgangsregeling voor kunstenaars nu de WWIK definitief wordt afgeschaft. Voor kunstenaars die hun WWIK kwijtraken, moet een overgangsregeling komen vindt FNV KIEM. Via de rechter gaat de belangenbehartiger voor scheppende en uitvoerende kunstenaars dit proberen te bewerkstelligen.

Samenvoeging WWIK en Bbz
Het kabinet wil de regeling, de Wet Werk en Inkomen Kunstenaars, per 1 januari 2012 in één keer afschaffen. Er zijn 2 moties aangenomen op dit onderwerp. Eén daarvan is dat de succesvolle elementen van de WWIK kunnen worden toegepast op de Bijstandsregeling voor zelfstandigen (Bbz). De mogelijkheid hiertoe wordt door Minister Kamp onderzocht. Echter is niet duidelijk binnen welk termijn hij met een uitspraak hierover naar buiten komt.

Juridische stappen
"Het is een vreemde zaak dat er in de tussentijd niets is voor de kunstenaars. Die staan letterlijk in hun hemd totdat Kamp de mogelijkheden grondig heeft onderzocht. Wij pikken dit niet, en gaan proberen dit juridisch aan te vechten," zegt Inger Minnesma bestuurder bij FNV KIEM. "Daarnaast ben ik erg benieuwd naar de uitwerking ervan. De Bbz is een lening terwijl de WWIK een uitkering is. Om in aanmerking te komen voor de Bbz, moet je een ondernemersplan indienen waarin je aangeeft dat je zelfstandige beroepspraktijk levensvatbaar is. Dat wil zeggen dat de inkomsten van het bedrijf voldoende moeten zijn om in het eigen bestaan te voorzien en de beroepspraktijk in stand te houden."

De gemeentelijk beoordelaars die toetsen of iemand in aanmerking komt voor de Bbz, willen op zijn minst reeds ondertekende contracten door opdrachtgevers in de nabije en verre toekomst onder ogen zien. Minnesma: "De arbeidsmarkt voor individuele kunstenaars die middels hun beroep een bedrijf voeren, werkt zo niet."