Rijksoverheid

Vertraging bij paspoortaanvragen in het buitenland

Nieuwsbericht | 17-10-2011

Enkele honderden paspoortaanvragen van Nederlanders in het buitenland lopen vertraging op. Dit komt door een fout die eerder deze maand is gemaakt bij de verwerking van ingediende aanvragen. In spoedgevallen is het mogelijk om bij een ambassade binnen een dag een noodpaspoort te verkrijgen.

Het gaat om ruim 500 aanvragen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zet extra mensen in om de overlast te beperken voor de aanvragers. Betrokkenen worden door de ambassade of het consulaat geïnformeerd dat zij een nieuwe aanvraag moeten indienen. Er is geen risico dat de fout opnieuw kan worden gemaakt. Nieuwe aanvragen kunnen dus zonder problemen behandeld worden.

Een noodpaspoort wordt verstrekt als de aanvrager moet reizen en niet in het bezit is van een geldig of voor een reis bruikbaar reisdocument. Het is geldig voor de reisbestemming en de landen van doorreis en niet zoals het reguliere nationale paspoort voor alle landen. Een noodpaspoort is maximaal een jaar geldig. Waar nodig krijgen posten versterking om de noodpaspoorten aan te maken.

De ruim 500 aanvragers die opnieuw een aanvraag voor een paspoort moeten doen krijgen dat document gratis verstrekt.