Gemeente Den Haag

Parijs in Fotomuseum en Gemeentemuseum

Kom Parijs bekijken in Den Haag! In het Gemeentemuseum zijn 40 topstukken uit het Centre Pompidou. Het Fotomuseum toont Nederlandse fotografen in Parijs.
Robert Delaunay, La Tour Eiffel, 1926, olieverf op doek, 169 x 86 cm, Musée national d'art moderne, Centre Pompidou

Speciaal voor het Gemeentemuseum Den Haag heeft het prestigieuze Centre Pompidou in Parijs 40 topstukken ter beschikking gesteld. Beroemde meesterwerken van onder anderen Kandinsky, Brancusi, Picasso, Matisse, Miró, Giacometti, Léger, Braque en Delaunay zijn op deze tentoonstelling te bewonderen.

De bezoeker krijgt dit najaar de eenmalige kans om Parijs als bruisende stad van de moderne kunst in Den Haag te beleven. De stad had in de eerste helft van de 20ste eeuw een onweerstaanbare aantrekkingskracht op vernieuwende kunstenaars uit de hele wereld. Ook uit Nederland trokken de meest vooruitstrevende kunstenaars naar deze opwindende plek van vernieuwing en artistieke vrijheid.

Gare du Nord

Ook fotografen reisden uit Nederland naar Parijs. Zij legden het romantische straatbeeld met zijn bewoners vast. Daarom zijn in het Fotomuseum Den Haag, vlak naast het Gemeentemuseum, foto's uit Parijs te zien uit de periode 1900-1968. Onder anderen Henri Berssenbrugge, Emmy Andriesse, Ed van der Elsken en Johan van der Keuken brengen de stad tot leven in de tentoonstelling Gare du Nord. Emmy Andriesse (1914-1953), Juliette Gréco, Ca. 1948, © Bijzondere Collecties Universiteitsbibliotheek Leiden

Bij beide tentoonstellingen is een rijk geïllustreerde catalogus uitgegeven. Gare du Nord is te zien tot en met 15 januari, Parijs tot en met 29 januari.