GroenLinks


GroenLinks stemt tegen uitwisseling passagiersgegevens EU-Australië

In het Europees Parlement stemde de commissie voor Burgerlijke vrijheden maandagmiddag in met doorsluizen van passagiersgegevens naar Australië. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini stemde samen met haar fractie tegen het voorstel. Ze vindt het onacceptabel dat Australië de gegevens meer dan vijf jaar opslaat en dat niet duidelijk is het land de gegevens voor gaat gebruiken: "Dat druist in tegen alle fundamentele rechten van de Europese burger."

Sargentini geeft aan dat er teveel bezwaren zijn tegen de PNR-overeenkomst met Autralië:

"De noodzakelijkheid en de proportionaliteit van deze overeenkomst is me compleet niet duidelijk. Het Europees Mensenrechtenhof stelde eerder al dat het jarenlang opslaan van gegevens van onschuldige burgers een privacyschendende maatregel is."

Profiling

Met deze overeenkomst bestaat het gevaar dat Australië mensen alleen op basis van hun achtergrond en afkomst gaat screenen, stelt Sargentini Er zijn geen waarborgen in de overeenkomst die het 'profilen' van passagiers uitsluiten. "Het screenen van passagiers op basis van afkomst is niet alleen onwenselijk, maar ook in strijd met allerlei mensenrechtenverdragen", aldus Sargentini.

De Groenen in het Europees Parlement hebben een zogenaamd minderheidsopinie toegevoegd aan het voorstel, waarin ze al hun bezwaren opsommen. Volgende week zal het hele Europarlement over de PNR-overeenkomst met Australië stemmen. De Groenen zullen dan weer tegenstemmen.

Meer informatie

Nieuwsartikel naar aanleiding van debat over PNR in de commissie Burgerlijke vrijheden: Uitwisseling passagiersgegevens EU-Australië gaat te ver