NCRV

NCRV Dokument Home Sweet Home

maandag 17 oktober 2011 - 22:55 uur
Zender:
Nederland 2

Heimwee en verlangen naar Nederland

Het Nederlandse echtpaar Reinier en May Rademaker heeft zijn ultieme droom verwezenlijkt: een cottage in de prachtige heuvels van Devon in Zuid-Engeland. Het gezin is er helemaal ingeburgerd, Reinier heeft een succesvol im- en exportbedrijf en de kinderen spreken thuis Engels. Maar May kan niet aarden in hun zelfgeschapen sprookje. Iedere ochtend wordt ze wakker met een dichtgeknepen keel en de indringende vraag: `Hoe kom ik hier uit?'

De familie Rademaker vertrekt in 2000 naar Engeland om hun geluk te beproeven. Op internet staat een Victoriaans landhuis in Devon te koop. Het ligt langs een afgelegen weggetje midden in een schitterende groene vallei. Ze zijn op slag verliefd. May en Reinier laten hun Nederlandse familie en vrienden achter, en maken met hun vier jonge kinderen de avontuurlijke oversteek.

Het is 2011. Ruim 10 jaar lang is er getimmerd, gemetseld en geschilderd in het huis, maar het is nog steeds niet af. Reinier voelt zich als een vis in het water, de kinderen gaan naar een Engelse school en hebben er vriendjes. Maar tussen de onuitgepakte verhuisdozen en het verbouwingsstof worstelt May met haar heimwee die steeds groter wordt. Iedere ochtend als man en kinderen vertrekken, blijft ze achter in het grote huis dat ze niet tot haar thuis kan maken.

In de ommuurde tuin, op het `heimweebankje' dat ze kreeg als afscheidscadeau van haar Hollandse vriendinnen wikt en weegt May de voor- en nadelen van het Engelse bestaan. Ze vindt de Engelsen afstandelijk: "Als je zegt dat je ongelukkig bent, krijg je een kop thee". May mist haar warme vriendschappen in Nederland en haar ouderlijk huis. Ze belt dagelijks met haar moeder in Nederland. Op de nog te schilderen muren in het Engelse huis schrijft ze met grote letters: 'I want to go home!' Haar jongste dochter schrijft eronder `but Mummy, this is your home'.

Ze speurt door het huis naar het dagboek van haar oma en de oude 16 mm films van haar moeders jeugd. We zien de beelden van intens jong gezinsgeluk: Indonesië, 1938. Blije gezichten van het gezin lachen de camera toe. Een vredig bestaan dat ruw verstoord zal worden door de Tweede Wereldoorlog. Moeder moest als kind van 5 jaar wreedheden, ontberingen en angsten in een Jappenkamp doorstaan. Ze heeft er nooit over willen praten. Maar May heeft haar verdriet altijd gevoeld. Intussen eist de verbouwing zijn tol en loopt de spanning aan de keukentafel flink op.

Home Sweet Home is geproduceerd en geregisseerd door Nousjka Thomas.
Website:
http://dokument.ncrv.nl
Media: