Scoupy introduceert location based couponing voor smartphones


Nederlands bedrijf mikt op trends als location based marketing, retail renaissance en couponing

AMSTELVEEN, 20111017 -- Het Nederlandse bedrijf Scoupy B.V. heeft vandaag de Scoupy-App geïntroduceerd. Scoupy (samentreksel uit ‘scoop’ (Eng): een primeur, en ‘coupon’: een kortingsbon), verzamelt voor de consument unieke kortingsacties van MKB-winkels, horecazaken en retailformules: zogenaamde Scoupy’s. Het bedrijf brengt deze naar de consument via een App op de smartphone. De app toont de acties ‘location based’, waardoor de consument altijd lokale acties te zien krijgt. Scoupy combineert hiermee twee sterke trends in consumentengedrag: online oriënteren en lokaal willen besteden.

Scoupy’s zijn alleen maar te activeren in de directe omgeving van een deelnemende locatie. Scoupy combineert hiermee twee sterke trends in consumentengedrag: online oriënteren en lokaal willen besteden. Voor retailers is het de ultieme combinatie van ‘click & bricks’: door ‘clicks’ consumenten naar de ‘bricks’ krijgen, ofwel: meer traffic over de winkelvloer. Voor consumenten is het gebruik gratis, spaart het geld uit en is het leuk om te gebruiken.

Hoe werkt Scoupy?

Scoupy werkt erg eenvoudig. De applicatie is gratis te downloaden in iTunes, de Android market of te gebruiken via HTML5*. Op basis van de locatie van de gebruiker krijgt deze een lijst te zien van alle Scoupy’s van deelnemende locaties in de directe omgeving, waarbij de dichtstbijzijnde als eerste wordt getoond. Op basis van categorieën of met behulp van de zoekfunctie kan er specifiek gezocht worden naar acties.

Als de klant een actie heeft gevonden die hem interesseert, kan hij alle relevante informatie over de actie en de aanbieder vinden in de Scoupy-App, zoals telefoonnummer, (web)adres en route naar de locatie. Bij de locatie activeert de klant de Scoupy-actie door te ‘sliden’ op de slidebar. Er verschijnt dan een unieke actiecode die de medewerker van de winkel scant of noteert. De klant kan vervolgens gebruik maken van de actie en rekent direct af met de aanbieder. Er vindt dus geen betalingsverkeer tussen gebruiker en Scoupy plaats.

Voor consumenten zijn er geen kosten verbonden aan het downloaden, bekijken en/of activeren van Scoupy. Deelnemende bedrijven betalen Scoupy een klein bedrag per via de Scoupy-App door de consument geactiveerde Scoupy. Dit varieert tussen de € 0,50 en de € 2,00.

Precies op tijd

Er zijn ruim 8.000.000 smartphones in Nederland en het applicatie gebruik op smartphones neemt sterk toe. Daarnaast is ‘location based’ een nieuwe trend bij smartphonegebruikers. Er is dus sprake van een enorm gebruikerspotentieel. MKB en retailorganisaties hebben derhalve ook steeds vaker de wens om ‘iets met apps & smartphones’ te gaan doen. Vaak echter ontbreekt de kennis, het geld of de tijd. Daarnaast is het niet zeker dat de applicatie van één specifieke aanbieder veelvuldig gebruikt zal worden door een grote gebruikersgroep. De Scoupy-App is een ideale, laagdrempelige mogelijkheid om tegen zeer geringe kosten toch gebruik te maken van een mobiele applicatie.

De Scoupy-App draagt bij aan de Retail Renaissance

Ondanks het feit dat het MKB en retailketens het zwaar hebben, is er sprake van een ‘retail renaissance’: de wederopstanding van de traditionele winkel door inzet van moderne technologieën. Het gezaghebbende Trendwatching.com heeft hier recent een uitgebreid artikel aan gewijd, dat er op neerkomt dat er voor oplettende, scherpe en innoverende retailers genoeg mogelijkheden zijn om de negatieve trend te doorbreken en meer traffic naar de retaillocatie te genereren. Vanwege de laagdrempeligheid en het gebruiksgemak van de Scoupy-App voor zowel consument als winkelier, is de Scoupy-App voor ondernemers de ideale manier om ook te profiteren van deze retail renaissance.

Scoupy biedt alternatief voor hoge investeringen

Het optimaliseren van de zoekmachineresultaten van MKB en retailorganisaties vergt forse investeringen in een up-to-date website, hoge Google AdWords campagnekosten, een goed werkend social mediabeleid en tevens een actueel en concurrerend online aanbod van producten en diensten. Voor veel bedrijven en organisaties is dit niet op te brengen.

Scoupy communiceert niet alleen de acties, maar ook het webadres, fysiek adres en de contactgegevens van alle locaties. Dit alles op basis van GPS locatie bepaling. Het is daarom een zeer effectieve manier van bereikbaar zijn voor potentiële klanten die in de buurt van de locatie zijn en biedt deze potentiële klant ook nog eens alle relevante informatie. Door actief gebruik te maken van de mogelijkheden van de Scoupy-App, biedt dit de MKB en retailorganisaties een voordelig en compleet marketing en communicatie middel.

Grote verschillen met Daily Deal bedrijven

De in de laatste jaren met succes geïntroduceerde concepten van Daily Deal bedrijven leken voor veel retailers het gouden recept om de neergaande trend in bezoekers tegen te gaan. Dat aan deelname aan deze concepten regelmatig stringente voorwaarden en nadelen kleven, wordt steeds meer bedrijven pijnlijk duidelijk. Er zijn een aantal grote verschillen tussen het business model van SCOUPY en die van Daily Deal bedrijven. Het verschil zit voornamelijk in de volgende punten:

looptijd:



  • bij SCOUPY lopen de acties bij voorkeur minimaal 1 maand

  • bij daily dealbedrijven lopen de acties maximaal 24 uur




afrekenen:



  • bij SCOUPY rekent een consument direct bij de winkelier af

  • bij daily dealbedrijven rekent de consument met Daily Deal bedrijf af





kosten:



  • bij SCOUPY kost retentie tussen de 1% en 3% van de omzet

  • bij daily dealbedrijven kost het vaak minimaal 50% van de omzet





korting:



  • bij SCOUPY is 50% korting totaal geen noodzaak

  • bij daily dealbedrijven is de korting minimaal 50%




traffic:


  • SCOUPY genereert uitsluitend traffic naar de deelnemende fysieke locaties

  • daily dealbedrijven bieden ook online deals aan, dus geen traffic naar locatie





push & pull:



  • SCOUPY creëert pull-vraag door groot en dagelijks vers aanbod

  • daily deal bedrijven pushen de acties richting consument




Content

Reeds bij de lancering van de Scoupy-App is deze al gevuld met bijna 1.500 verschillende locaties door het gehele land met in totaal meer dan 700 verschillende acties. De deelnemende locaties variëren van kleine middenstanders tot grote winkelketens. De acties worden door de ondernemers zelf bedacht en ingevoerd in het systeem van Scoupy. De redactie wordt verzorgd door Scoupy.

Het zwaartepunt ligt nu nog in de grotere steden, maar dit wordt in een razend tempo verder uitgebreid naar de rest van Nederland. Het zal dus niet lang meer duren voordat een zeer groot gedeelte van de 8 miljoen smartphone bezitters overal in het land gebruik kunnen maken van een zeer gevarieerd aanbod aan acties van allerlei verschillende locaties.

Introductiecampagne:

De introductie van Scoupy wordt groots aangepakt met een mediacampagne die zowel online als offline plaats zal vinden. Offline door inzet van een campagne via het Boomerang Freecards Netwerk, buitenreclame campagne op meer dan 5.000 locaties, Promovilt(bierviltjes) in de horeca, mobiele billboards en Radio reclame.

Online zal er een campagne worden uitgerold via de verschillende social mediakanalen. Volgers van Scoupy op Facebook, Twitter & Hyves zullen tijdens de introductieperiode worden betrokken in een uitdagende Scoupy-hunt, waarbij de consument kan ervaren hoe leuk en voordelig de Scoupy-App kan zijn. Voor de winnaars van deze Scoupy-hunt zijn aantrekkelijke prijzen te winnen.

* De HTML5-versie wordt binnen afzienbare tijd gelanceerd.