Ingezonden persbericht


22 juni 2011

PERSBERICHT: Dag van de Klassieke Muziek voor de laatste keer?

Dag van de Klassieke Muziek, maandag 17 oktober 2011: dit jaar voor de laatste keer?!

ontmoetingsdag klassieke muziekprofessionals dreigt te verdwijnen door opheffing Muziek Centrum Nederland.

De Dag van de Klassieke Muziek (DvdKM) is de énige jaarlijkse ontmoetingsdag voor iedereen die professioneel werkzaam is in de klassieke muzieksector. Van de vele tientallen vrijwillige gerunde kamermuziekseries in de regio tot de concertzalen uit de grote steden en de symfonieorkesten. De DvdKM is voor musici dé plek om geboekt te worden en te netwerken, of zij nu werkzaam zijn als solist, componist of in ensemble- of orkestverband. Voor impresario's en concertorganisatoren, programmeurs en publiciteits-medewerkers, beleidsmakers en belangenbehartigers is het dé plek om nieuw talent te ontdekken en geïnspireerd te raken. Kortom: de Dag van de Klassiek Muziek is er voor iedereen die zich beroepshalve of vrijwillig inzet voor de klassieke muziek in Nederland.

De Dag vindt dit jaar voor de negende keer plaats en heeft een status in de klassieke muzieksector verworven waar niemand omheen kan. Vanuit het hele land komen meer dan 800 deelnemers bij elkaar om solisten en ensembles te boeken, inspiratie op te doen, te netwerken, ideeën uit te wisselen en plannen te smeden voor de toekomst. Van de stichting Stiftsconcerten in Weerselo tot Muziekcentrum Eindhoven en het Concertgebouw Amsterdam, van Tania Kross en Lavinia Meijer tot het Van Baerle Trio en Liza Ferschtman. Samen de Nederlandse klassieke muziek sterker maken, dat is de opzet van de Dag van de Klassieke Muziek.

In het bijeenbrengen van vraag en aanbod in met name de kamermuziek speelt deze jaarlijkse ontmoetingsdag een cruciale rol. Via showcases, een presentatiepodium en een muziekmarkt van ruim 80 stands, krijgen veelal ongesubsidieerde ensembles en musici uit het hele land de kans zich te presenteren aan de vele vertegenwoordigers van concertorganisaties. Met het verdwijnen van de DvdKM dreigt een uniek evenement verloren te gaan en wordt het kleinschalige Nederlandse muziekleven teruggeworpen in de tijd. Dan ontbreekt het aan een dag waarop overzicht en creativiteit worden gebundeld voor een vitaal klassiek muziekleven in Nederland.

Muziek Centrum Nederland (MCN) houdt zich bezig met promotie van de Nederlandse muziek en staat op de nominatie te worden wegbezuinigd. Naast DvdKM helpt MCN bands, muzikanten en componisten, zodat ze zowel artistiek als financieel sterk staan, in binnen- én buitenland. Door opheffing van MCN laat de regering deze ondernemers in de pop, dance, jazz, wereld-, klassieke en hedendaagse muziek aan hun lot over.

Onderteken hier de petitie voor behoud van Muziek Centrum Nederland!

(www.mcn.nl/petitie)

Reacties
De Huffington Post, het belangrijkste online magazine in Amerika breekt een lans voor MCN. Lees het hele artikel en bekijk de video's>>

Kijk hier voor reacties op de dreigende opheffing van MCN: www.mcn.nl/reacties

Bekijk in het MCN-activiteitenverslag wat MCN allemaal heeft gedaan in 2010: www.mcn.nl/activiteiten