Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 12 oktober 2011

Afvalbrengplaats tijdelijk verplaatst

De afvalbrengplaats aan de Kitmanstraat wordt vanaf maandag 17 oktober tot naar verwachting het begin van 2012 tijdelijk verplaatst naar een andere locatie aan de Herculesstraat 71. In deze periode wordt de huidige afvalbrengplaats volledig heringericht. De route naar de tijdelijke afvalbrengplaats aan de Herculesstraat is ter plaatse aangegeven door middel van gele borden.

Verbouwing afvalbrengplaats
De huidige afvalbrengplaats wordt vanaf 17 oktober volledig heringericht. Tijdens de herinrichting wordt de huidige afvalbrengplaats aan de Kitmanstraat groter en gebruiksvriendelijker gemaakt. Hierdoor kunnen meer bezoekers tegelijkertijd hun grof afval brengen. Tevens wordt er gebruik gemaakt van verhoogde bordessen, waar bezoekers de auto op kunnen rijden. Hierdoor komen de containers lager te liggen, dit maakt het storten van afval makkelijker. Als laatste wordt de nieuwe afvalbrengplaats ook veiliger, doordat er een betere scheiding komt tussen het particuliere en het beroepsverkeer.

Hoger scheidingspercentage
De inrichting van de afvalbrengplaats wordt zo veranderd, dat er een hoger scheidingspercentage van het afval kan worden behaald. Op dit moment wordt ongeveer 45 procent van het afval gescheiden, door de verbouwing kan dit percentage stijgen. De Alkmaarse doelstelling is er op gericht om 53 procent te halen. Uit onderzoek is gebleken dat Alkmaarders, meer dan in andere gemeenten, hun grof afval laten ophalen, in plaats van het zelf weg te brengen naar de afvalbrengplaats. Het scheiden van afval gaat veel makkelijker bij gebracht (bij de afvalbrengplaats) grof afval, dan bij gehaald (op huisadres) grof afval. Door de verbouwing van de afvalbrengplaats hoopt Alkmaar ook dat meer inwoners het afval komen brengen.

Milieuresultaat
Zo'n 80 procent van ons afval kan opnieuw worden gebruikt. Om bewoners en bedrijven bewuster te maken van het nut van afvalscheiden en op te roepen mee te doen, is de campagne 'Alkmaar heeft er de brains voor' van start gegaan.

Openingstijden
De openingstijden van de afvalbrengplaats blijven gedurende de verbouwingsperiode onveranderd. Op de tijdelijke locatie is er echter wel minder ruimte beschikbaar, dit kan enige overlast voor de gebruikers geven gedurende het storten.

Meer informatie over het scheiden van afval is te vinden op: www.alkmaar.nl/afvalscheiden