IKON

W E E K O V E R Z I C H T

OBA Live op Radio 5
HUMAN, NTR en IKON
Maandag 17 t/m vrijdag 21 oktober 2011
19.00-20.00 uur


* Maandag 17 oktober
Omroep: HUMAN, presentatie: Theodor Holman

Te gast is Joeri Boom, redacteur bij de Groene Amsterdammer. Hij bespreekt 'Onder Taliban en krijgsheren' van diplomaat Emiel de Bont. De Bont onthult dat Buitenlandse Zaken de Nederlandse diplomaten verbood contact te hebben met de belangrijkste Afghaanse machthebbers. Joeri Boom gaat als journalist vaak naar conflictgebieden. Vorig jaar verscheen van hem: 'Als een nacht met duizend sterren. Oorlogsjournalistiek in Uruzgan'. Hiermee won hij de Dick Scherpenzeel Prijs.


* Dinsdag 18 oktober
Omroep: NTR, presentatie: Naeeda Aurangzeb

Te gast Rajae El Mouhandiz, Marokkaans-Algerijnse zangeres, die op de lijst van 500 meest invloedrijke Moslima's prijkt. Anders dan haar ouders koos zij niet voor de traditionele Islam, maar voor het Soefisme. In haar muziek is ook weinig traditioneels te herkennen, met een mengelmoes aan soul, jazz en Arabische klanken. Een gesprek over liefde, hoop, racisme en geloof. Live muziek en een ode aan de recent overleden Surinaamse schrijver Clark Accord.


* Woensdag 19 oktober
Omroep: Human, presentatie: Theodor Holman

Gesprek met historicus Luuc Kooijmans over zijn boek 'Het orakel. De man die de geneeskunst opnieuw uitvond: Herman Boerhave (1668-1738)'. Boerhave was in de achttiende eeuw de bekendste Nederlander. Maar niemand weet meer waarom. Alle vorstenhoven, tot in Azië aan toe, vroegen zijn advies. Hij keek op een totaal nieuwe, empirische manier naar het menselijk lichaam en stond bekend als 'het orakel'. Het boek beschrijft meeslepend hoe hij die status heeft verworven.


* Donderdag 20 oktober
Omroep: IKON, presentatie: Mieke Spaans

In OBA Live elke donderdag een gast met een visie op de toekomst. Hij of zij kiest nieuws, opiniestukken, onderzoek, etc. om zijn of haar visie te illustreren.

In deze uitzending de langetermijnvisie van theologe Manuela Kalsky, directeur van het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving. Zij geeft leiding aan het project W!J waarin wordt gezocht naar een nieuw 'Wij' in Nederland. Kalsky mengt zich regelmatig in het publieke debat over religie en de multiculturele samenleving.


* Vrijdag 21 oktober
Omroep: Human, presentatie: Theodor Holman

Gesprek met Arnold Roosendaal over identiteitshandel op het internet. Inmiddels is algemeen bekend dat je als internetgebruiker gevolgd wordt en dat je gegevens kunnen worden opgeslagen in databases. Maar internetreuzen als Google, Facebook en Amazon willen nog veel verder gaan in de personalisatie van het web. Google heeft zelfs aangekondigd de grootste identiteitsprovider te willen worden. Wat kunnen we in de toekomst nog meer verwachten?

Arnold Roosendaal is verbonden aan de Universiteit van Tilburg (Tilburg Institute for Law, Technology and Society) en deed onderzoek naar de Like-knop van Facebook en het Volg-Me-Niet-Register.

Volg ons ook op twitter: #obalive !

OBA Live: Elke werkdag van 19.00-20.00 uur, afwisselend verzorgd door HUMAN, NTR en IKON. Actuele inhoud: www.obalive.nl

OBA Live is ook te zien op themakanaal Spirit 24 en Salto TV. Kijk voor meer informatie en uitzendtijden op www.spirit24.nl resp. www.salto.nl