Nederlandse zakenlieden zetten opnieuw honger op de kaart

Persbericht van The Hunger Project

Bedrijfsleven luncht 17 oktober massaal tegen honger in Afrika

Amsterdam, 13 oktober 2011 - Werkend Nederland gaat de strijd aan tegen honger in Afrika. Op maandag 17 oktober, daags na de officiële Wereldvoedseldag 2011, organiseren drie grote cateraars samen met tientallen grote ondernemingen de landelijke actie 'Eten tegen Honger'. Wie luncht in één van de deelnemende bedrijfsrestaurants kan bij het afrekenen een donatie doen van 50 eurocent. De rest van Nederland kan datzelfde doen door 'ETEN' te sms'en naar 4411. De opbrengst zal worden vermenigvuldigd door stichting Wilde Ganzen en komt geheel ten goede aan het werk van The Hunger Project in het Afrikaanse land Benin. Met dit initiatief zetten investeerder Carel van Bemmelen en directeuren Rob van der Laan en Rick Volkers de honger in Afrika opnieuw op de kaart.

De cateraars Eurest, Albron en Vitam-Sorbon zijn samen goed voor circa één miljoen lunches per dag. Op 17 oktober kunnen bezoekers van de deelnemende (bedrijfs)restaurants van deze drie cateraars bij het afrekenen van hun lunch 50 cent doneren. Daarnaast doen ook tientallen grote bedrijven met een eigen bedrijfsrestaurant mee, waaronder Friesland Bank, Independer en Royaan. Naast werknemers, kunnen ook studenten en bezoekers van horeca-locaties van de drie cateraars, waaronder de UvA, HvA en Center Parcs, op deze dag lunchen tegen de honger.

Investeerdersgroep strijdt tegen honger in Afrika Grote motor achter het werk van The Hunger Project in Benin is de Kataklé investeerdersgroep. Onder leiding van investeerder Carel van Bemmelen (o.m. HAK, Van Dobben en Kwekkeboom) en directeur Rob van der Laan (Boer & Croon) en Rick Volkers (Volkers) wil deze groep van Nederlandse ondernemers en stichtingen de honger in Benin aanpakken. Eind 2010 presenteerden zij in dit kader hun plan voor private ontwikkelingshulp aan het Nederlandse bedrijfsleven, wat al veel media-aandacht opleverde. Van Bemmelen: "Het Nederlandse bedrijfsleven laat hiermee zien zeer betrokken te zijn bij wereldwijde hongerproblematiek. Met deze grootscheepse actie die voorbij de bestaande concurrentiebelangen gaat, hopen we opnieuw duizenden mensen een hongervrije toekomst te kunnen bieden. Opnieuw het bewijs dat ontwikkelingshulp via private initiatieven mogelijk is. "

Het is voor het eerst dat deze drie grote cateraars gezamenlijk de Wereldvoedseldag ondersteunen. Joop Stutterheim, Manager Marketing & Merchandise Management van Eurest: "Eten is onze core business. In het kader van de Wereldvoedseldag wilden we dan ook eens aandacht vragen voor de hongerproblematiek in de wereld. En hoe kunnen we dat beter doen dan door samen te koken tegen de honger?" Teun Verheij, directeur van Albron beaamt dit: "Deze actie past perfect binnen ons beleid om iets terug te doen voor de wereld en door de handen ineen te slaan kunnen we veel meer bereiken." Het was voor de cateraars geen moeilijke beslissing om zich in te zetten voor The Hunger Project, aldus Carla van Lingen, directeur van Vitam Catering en Sorbon Campus Hospitality, "Het mooie van het werk van The Hunger Project is dat ze mensen actief helpen om een beter bestaan op te bouwen. Ze zorgen ervoor dat mensen uiteindelijk hun eigen boontjes kunnen doppen, een heel constructieve opzet waar wij ons zeker in kunnen vinden."

Werken aan een hongervrij Afrika
De Kataklé investeerdersgroep heeft de ambitie om in tien jaar tijd ten minste tien procent van de plattelandsbevolking in Benin duurzaam hongervrij te maken door te focussen op ondernemerschap en zelfredzaamheid. Sinds 2008 investeert de Kataklé-groep structureel in het werk van The Hunger Project Benin. Er wordt gericht gewerkt aan het opschalen van het programma, om zo meer mensen de kans te geven zelf al ondernemend een beter bestaan op te bouwen.

The Hunger Project Nederland is onderdeel van een internationale non-profitorganisatie die in tal van landen actief werkt aan het beëindigen van chronische honger in de wereld. Evelijne Bruning, directeur van The Hunger Project en initiatiefnemer van de actie, is ontzettend blij met deze steun vanuit het Nederlandse bedrijfsleven. "Geweldig om te zien dat zoveel bedrijven mee willen doen met onze lunchactie. Voor drie Euro kunnen we een Afrikaanse boerin al een jaar lang trainen, zodat ze zelf een einde kan maken aan de honger in haar omgeving. We hopen dan ook op een grote opbrengst."

Kijk voor meer informatie op www.etentegenhonger.nl of www.thehungerproject.nl

Links:
http://www.thehungerproject.nl



Razende Robot Reporter