Raad van State


Persagenda

maandag 17 oktober 2011

10.30 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van De Bilt in september 2007 heeft verleend voor de bouw van een stal, paardenboxen, een stro- en kuilvoeropslag en een mestopslag aan de Kooijdijk in Westbroek. Stal De Negen Linden uit Utrecht had de vergunning aangevraagd. Omdat het bouwplan naar de mening van het gemeentebestuur niet in het bestemmingsplan paste, heeft het gemeentebestuur ook vrijstelling van het plan verleend. Een omwonende, de Natuur- en Milieufederatie, de Stichting Groenekans, de Stichting Behoud Noorderpark en Staatsbosbeheer kwamen eerder tegen deze vergunning in beroep bij de rechtbank in Utrecht. Volgens hen is het bouwplan te massaal en veroorzaakt het schade aan landschap en natuur in de omgeving. De rechtbank in Utrecht stelde hen in een uitspraken van november 2008 in het gelijk. Naar aanleiding van die uitspraak heeft het gemeentebestuur de vergunning alsnog geweigerd. Tegen die beslissing kwam vervolgens Stal De Negen Linden in beroep bij de rechtbank in Utrecht. Dat beroep werd in een uitspraak van februari 2011 ongegrond verklaard. Nadat Stal De Negen Linden het bouwplan had aangepast heeft het bedrijf in juli 2009 een nieuwe bouwvergunning aangevraagd. Het gemeentebestuur heeft die vergunning ook verleend. De omwonende, de Natuur- en Milieufederatie, de Stichting Groenekans, de Stichting Behoud Noorderpark en Staatsbosbeheer kwamen ook tegen deze bouwvergunning in beroep. De rechtbank in Utrecht stelde hen in februari 2011 in het gelijk, waarna het gemeentebestuur ook deze bouwvergunning alsnog weigerde. Tegen beide weigeringen komt Stal De Negen Linden nu in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zitting gaat ook over de weigering door het gemeentebestuur om een bouwvergunning en vrijstelling te verlenen voor het veranderen van de oude paardenstallen op het terrein. Ook tegen die weigering komt Stal De Negen Linden in hoger beroep. De rechtbank in Utrecht verklaarde een eerder beroep in die zaak in april 2011 ongegrond. (zaaknummers 201104014/1, 201104015/1 en 201106060/1)

12.00 uur

Zitting over de vergunning die het college van burgemeester en wethouders van Terschelling aan Eigen Veerdienst Terschelling (EVT) heeft verleend voor een aanlegplaats in de haven van Terschelling. Het gaat om plek nummer twee. Het gemeentebestuur heeft de vergunning verleend na een eerdere weigering. In februari 2010 oordeelde de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State over die weigering van een ligplaatsvergunning voor EVT. Die uitspraak met zaaknummer 200906302/1 is te vinden op de site. Het gemeentebestuur heeft een aantal voorschriften aan de vergunning verbonden. Een daarvan is dat EVT plek 2 niet mag gebruiken rondom de zogeheten venstertijden dat de Terschellinger Stoomboot Maatschappij (TSM) deze ligplaats gebruikt. Volgens het gemeentebestuur voorkomt dit voorschrift dat meerdere schepen tegelijk aankomen. EVT vindt het voorschrift te beperkend en kwam eerder in beroep bij de rechtbank in Leeuwarden. Die oordeelde in januari 2011 dat het gemeentebestuur dit voorschrift mocht opnemen omdat het voorkomt dat onduidelijkheid bestaat wie op welk moment gebruik mag maken van de ligplaats. Tegen die uitspraak komt EVT in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Verder gaat de zitting over een andere ligplaatsvergunning voor plek 2 die het gemeentebestuur eerder aan EVT verleende. Die vergunning is verleend na de aanvankelijke weigering, maar nog voor de uitspraak van de Raad van State in februari 2010. EVT vindt het niet eerlijk dat aan zijn vergunning wél voorschriften zijn verbonden en aan de vergunning van TSM niet, terwijl EVT eerder dan TSM een vergunning had aangevraagd voor plek 2. De zitting gaat ook over de weigering door het gemeentebestuur om een vergunning aan EVT te verlenen voor het laten in- en uitstappen van passagiers op plek 1, 5 en 6. Het gemeentebestuur heeft de vergunning geweigerd, omdat deze in strijd zou zijn met het concentratiebeleid dat in de Havenverordering van Terschelling is opgenomen. Dit beleid is erop gericht de passagiersstromen te concentreren in het westelijke deel van de haven en het gemotoriseerd verkeer te laten rijden via het oostelijke deel van de haven. Ten slotte gaat de zitting over de dwangsom die het gemeentebestuur in 2009 aan EVT heeft opgelegd. Volgens het gemeentebestuur heeft EVT passagiers laten in- en uitstappen aan een steiger in de kom van de haven. Dit zou in strijd zijn met het concentratiebeleid. Bovendien zou de steiger ongeschikt zijn geweest als op- en afstapplaats. EVT bestrijdt de dwangsom, maar de rechtbank oordeelde in januari 2011 dat het gemeentebestuur de dwangsom mocht opleggen. EVT voert in alle zaken in hoger beroep aan dat de besluiten en vergunningen in strijd zijn met de Europese regels voor het vrij verkeer van diensten. (zaaknummers 201102306/1, 201102317/1, 201102325/1 en 201102328/1).

12.30 uur

Zitting over het besluit van de minister van Infrastructuur en Milieu om een deel van de subsidie terug te vorderen voor geluidwerende maatregelen bij woningen in de regio IJssel-Vecht. De minister heeft in 2002 en 2003 subsidie verleend om aan de gevels van woningen geluidsmaatregelen te treffen. De minister heeft nu een bedrag van ruim EUR 360.000 teruggevorderd. Volgens haar komen bepaalde uitgaven niet in aanmerking voor subsidie en is dat deel dus 'onverschuldigd betaald'. De Gemeenschappelijk Gezondheidsdienst (GGD) IJsselland, een samenwerkingsverband van elf gemeenten in de regio, is het niet eens met het terugvorderingsbesluit en komt daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De GGD heeft de subsidies destijds ontvangen en is van mening dat de minister ruim acht jaar na de vaststelling van de subsidie niet alsnog een deel van de subsidie kan terugvorderen. Verder zou het terugvorderingsbesluit in strijd zijn met de subsidieregels. (zaaknummer 201100227/1)

13.30 uur

Zitting over de vaststelling van het bestemmingsplan 'Woningbouwlocatie Varenlaan (Taweb)' door de gemeenteraad van Ermelo. Het bestemmingsplan maakt de bouw mogelijk van 25 woningen op het voormalige Taweb-terrein in de buurt van de Varenlaan. Op het terrein waren eerder de voormalige locatie van Scoutingvereniging Taweb en Duivenclub De Snelpost gevestigd. De oppervlakte van het totale terrein bedraagt ruim 6.000 m². Nadat zij zijn vertrokken is het terrein braak komen te liggen. Een aantal inwoners uit Ermelo is het niet eens met het plan en komt hiertegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij verzetten zich vooral tegen de kap van bomen in het gebied om de woningbouw mogelijk te maken. Zij vinden dat de gemeenteraad zich had moeten inzetten om het groen te behouden. Ook zou het plan leiden tot een aantasting van het woon- en leefklimaat van omwonenden. Ten slotte wordt door de bezwaarmakers naar voren gebracht dat het plan de mogelijkheden voor uitbreiding van de begraafplaats De Varenhof belemmert. (zaaknummer 201012799/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.