Politie Hollands Midden

Katwijk, Noordwijk - Alcoholcontroles

Alcoholcontroles, 17-10-2011 o Het Regionaal Verkeershandhavingsteam van Politie Hollands Midden heeft in het weekend van vrijdag 14 en zondag 16 oktober alcoholcontroles gehouden in Katwijk en Noordwijk.

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd gecontroleerd in Katwijk op de Hoorneslaan en de Zeeweg. In totaal moesten 619 bestuurders blazen; twaalf van hen moesten in de alcoholbus een ademanalyse ondergaan waarbij bleek dat elf bestuurders teveel alcohol hadden gedronken. Zij kregen een proces-verbaal en een rijverbod. In het verkeer geldt een limiet van 90 ug/l voor beginnende bestuurders en van 220 ug/l voor gevorderde bestuurders. De hoogste uitslag was 360 ug/l voor een gevorderde bestuurder. Twee bestuurders van een bromfiets kregen een proces-verbaal omdat zij niet in het bezit bleken te zijn van een rijbewijs.

In de nacht van zaterdag op zondag is gecontroleerd op onder andere de Beeklaan in Noordwijk. Van de 138 gecontroleerde bestuurders moesten 14 bestuurders in de alcoholbus een ademanalyse ondergaan. Twaalf van hen bleken teveel alcohol te hebben gedronken. Opvallend was dat met name de beginnende bestuurders teveel alcohol bleken te hebben genuttigd. De hoogste uitslag was van een 22-jarige automobilist uit Voorhout; hij blies 760 ug/l ofwel 8,5 maal teveel. Net als twee andere beginnende bestuurders (540 en 430 ug/l) moest hij onmiddellijk zijn rijbewijs inleveren.

De straffen voor het rijden onder invloed zijn hoog. Bovendien moeten bestuurders van wie het rijbewijs is ingevorderd een EMA, Educatieve Maatregel Alcohol, volgen. Deze verplichte cursus bij het CBR kost momenteel 720 euro en moet door de cursist zelf betaald worden. Als hij niet betaalt of de cursus niet volgt, wordt het rijbewijs ongeldig verklaard.

De politie benadrukt dat alcohol en verkeer een slechte combinatie is; stap na het drinken van alcohol niet achter het stuur! Zorg ervoor dat iedereen veilig thuis komt en spreek met elkaar af wie de BOB is of neem een taxi.