Gemeente Leeuwarden
Rekenkamer Leeuwarden: doelen en effecten van gemeentelijke subsidies niet duidelijk

De Rekenkamer van de gemeente Leeuwarden heeft onderzoek gedaan naar het gemeentelijke subsidiebeleid. De gemeente Leeuwarden verstrekte in het jaar 2011 44,3 miljoen euro aan subsidies. Dit is 11,8% van de totale gemeentelijke begroting.

Conclusies onderzoek
Uit het onderzoek blijkt dat verbetering met name mogelijk is als het gaat om de doeltreffendheid van de subsidieverstrekkingen. De Rekenkamer kan op dit moment niet vaststellen of de subsidieverstrekkingen ook daadwerkelijk het bedoelde effect hebben. De gemeente doet hier namelijk vrijwel geen onderzoek naar. Positiever is de Rekenkamer over de rechtmatigheid en de doelmatigheid van het subsidiebeleid, zij het dat ook op onderdelen daarvan verbeteringen mogelijk zijn. Zo zou de gemeenteraad in haar begroting betere doelen en de daarvoor vereiste prestaties en indicatoren vast moeten leggen.

Aanbevelingen
De Rekenkamer beveelt de gemeenteraad aan het college opdracht te geven in subsidiebeschikkingen duidelijk aan te geven welke activiteiten moeten worden verricht en welk effect met de subsidieverstrekking bereikt moet worden. Ook verdient het volgens de Rekenkamer aanbeveling om duidelijke afspraken met subsidieontvangers te maken over monitoring, verslaglegging en evaluatie. Tenslotte beveelt de rekenkamer aan om periodiek de gemeenteraad te informeren over de bereikte doelen en effecten van subsidies.

Rekenkamer
De rekenkamer is een onafhankelijke commissie die onderzoekt of het gemeentebestuur het geld goed besteedt en of het beleid werkt. Daarmee ondersteunt de rekenkamer de gemeenteraad. De rekenkamer doet ongeveer drie onderzoeken per jaar. Meer informatie over de Rekenkamer staat op www.leeuwarden.nl/rekenkamer. Daar staat ook het rekenkamerrapport over het gemeentelijk subsidiebeleid.