Witteveen en Bos

Delegatie Letse Universtiteit bezoekt geurlab

(14-10-2011)

Op 12 oktober 2011 hebben hoogleraren van de University of Agriculture te Jelgava (Letland) het geurlaboratorium van Witteveen+Bos in Deventer bezocht.

Letland verwacht toenemende stankhinder, onder andere door de bouw van megastallen. De delegatie heeft zich laten bijpraten over het Nederlandse geurbeleid, dat al sinds 1989 in ontwikkeling is. Ook hebben ze geparticipeerd in een geuranalyse, om te ervaren hoe lastig het meten van geur feitelijk is.

Er bestaat geen apparatuur dat kan vaststellen hoe sterk of (on)aangenaam een geur ruikt. Analyses vinden daarom plaats met een panel van getrainde waarnemers. Witteveen+Bos heeft apparatuur ontwikkeld om deze verrichting te objectiveren en een leidende rol gespeeld bij de standaardisatie ervan.

Geurmetingen zijn ontwikkeld om vast te stellen of bedrijven geurhinder veroorzaken, maar worden ook steeds vaker toegepast voor productontwikkeling. Recentelijk heeft Witteveen+Bos een electronische neus in gebruik genomen. Dit apparaat zal vooralsnog de geuranalyse niet vervangen, maar wel een betrouwbare en relatief goedkope aanvulling hierop vormen.