Ingezonden persbericht


Vrijdag 14 oktober 2011,

'Dark and Light' en DCDD Persbericht over nieuwe Europese bewustwordingscampagne onder jongeren, 17.10.2011

End Exclusion vraagt aandacht voor mensen met een handicap in ontwikkelingslanden

End Exclusion is een nieuwe drie jarige Europese bewustwordingscampagne onder jongeren tussen de 14 en 21 jaar. De campagne wil de slechte leefomstandigheden en rechten van mensen met een handicap in ontwikkelingslanden onder de aandacht brengen van jongeren. In Nederland is het voor mensen met een handicap goed geregeld, maar als je in een ontwikkelingsland woont en een handicap hebt is de kans groot dat je geen toegang hebt tot onderwijs, goede gezondheidszorg en vaak wordt buitengesloten van de maatschappij. Door jongeren hiervan bewust te maken willen we hen de stem laten zijn voor de mensen met een handicap in ontwikkelingslanden.

Over End Exclusion
Op 17 Oktober is het Wereld Armoededag 2011. Op die dag wordt End Exclusion gelanceerd. Dit project is gericht op het veranderen van de houding van jongeren ten opzichte van mensen met een handicap. Zij worden vaak gediscrimineerd en buitengesloten. Voor jongeren in Nederland is het vanzelfsprekend dat er goed onderwijs is en dat ze naar school kunnen. In ontwikkelingslanden is het voor jongeren een stuk lastiger, maar als je een handicap hebt is het vaak onmogelijk. Om Nederlandse jongeren hiervan bewust te maken willen we ze aanmoedigen een stem te zijn voor hun leeftijdsgenoten die in een ontwikkelingsland met een handicap leven. Jongeren kunnen deel nemen aan de activiteiten van de campagne en hiermee kunnen zij zich sterk maken voor gerechtigheid en gelijke kansen voor iedereen. In de drie jaar dat de campagne zal lopen zullen verschillende acties georganiseerd worden zoals filmwedstrijden, sporttoernooien en muziekmanifestaties. Het project helpt ook professionals, zoals pol itici, ontwikkelingswerkers, journalisten, leraren, door het aanbieden van duidelijk en aantrekkelijk materiaal over de problematiek om te gebruiken in hun eigen netwerk. Ze worden tevens op de hoogte gehouden van de veranderingen en ontwikkelingen op dit gebied. Wat uw leeftijd, beroep of land ook is: u kunt de boodschap uitdragen dat de mogelijkheid om mee te doen in de maatschappij voor iedereen essentieel is. Voor de effectieve uitbanning van armoede is het absoluut noodzakelijk dat mensen met een beperking kunnen meedoen.

Het End Exclusion project duurt drie jaar en wordt mede gefinancierd door de Europese Unie. De activiteiten vinden plaats in Oostenrijk, Tsjechië, Nederland en Slowakije. Het wordt geleid door 'LICHT FÃœR DIE WELT' (Oostenrijk) in samenwerking met Dark and Light, The Dutch Coalition on Disability and Development (Nederland), SVĚTLO PRO SVĚT (Tsjechië), en eRko (Slowakije).

Achtergrond
Wereldwijd leven een miljard mensen met enige vorm van beperking. In ontwikkelingslanden vertegenwoordigen mensen met een beperking 18% van de bevolking. Een beperking gaat vaak gepaard met grotere armoede en discriminatie. Ook bemoeilijkt het de toegang tot scholing, werk en gezondheidszorg. Speciaal op de Wereld Armoededag is het belangrijk dat we ons de verhoogde kwetsbaarheid van mensen met een beperking realiseren. We denken dan aan de armoede en de dagelijkse uitdagingen waarmee zij te maken hebben om volledig in de maatschappij mee te kunnen doen. Over de hele wereld ontstaan hiervoor de grootste obstakels door de houding van andere mensen en een systeem dat mensen uitsluit.

Kijk eens naar Levy, 14 jaar oud, uit het dorp Kegulu in Zuid Soedan. Door een ontploffende landmijn verloor hij zijn been toen hij in 2004 met vrienden aan het voetballen was. Vandaag gaat hij naar school en kan hij hard werken aan zijn favoriete vakken, Wiskunde en Engels. Dat heeft hij te danken aan de steun van zijn moeder, zijn drie broers en zussen en zijn dorpsgenoten. Levy behoort tot de besten van de klas en voetbalt nog steeds in de pauzes. Op zijn krukken. Hij heeft geluk gehad; zijn omgeving heeft hem goed opgevangen.

Auteur Annemiek van Munster is ambassadeur voor End Exclusion in Nederland. Van Munster is zelf slechtziend en weet daarom zelf als geen ander hoe belangrijk inclusie voor mensen met een handicap is. Zij schreef '+23, een revalidatieproces in beeld' en momenteel blogt zij over haar leven, haar handicap en haar passies voor Koninklijke Visio. Tevens wordt er samengewerkt met Henry Wanyoike. Henry is een blinde lange afstandsloper uit Kenia die al verschillende medailles heeft gewonnen op de Paralympics.

Vind ons leuk op Facebook www.facebook.com/endexclusion, volg ons op Twitter www.twitter.com/endexclusionof bezoek de website: www.endexclusion.eu.


---

Noot voor de redactie

Andere website tips:
www.endexclusion.nl
www.darkandlight.org
www.dcdd.nl
www.facebook.com/endexclusion
www.twitter.com/endexclusion

Foto's (onderaan persbericht)
Foto 1: Levy is bezig met zijn huiswerk
Foto 2: Levy zit met vrienden voor zijn school

Afbeeldingen in hoge resolutie op aanvraag verkrijgbaar.

Roeland Hoekstra
Communicatiemedewerker Dark and Light
Tel.: 0318 586 358
Mobiel: 06 16762166
E-mail: r.hoekstra@darkandlight.org
Annemiek van Munster(