Ingezonden persbericht


Persbericht 17 oktober 2011

BankGiro Loterij verlengt samenwerking met Teylers Museum

Vandaag heeft BankGiro Loterij de samenwerking met het Teylers Museum met vijf jaar verlengd. Sinds 2007 ontvangt Teylers Museum jaarlijks 200.000,- euro van de BankGiro Loterij. In het laatste jaar van de overeenkomst, dit jaar dus, is de samenwerking geëvalueerd. De positieve aanbeveling voor voortzetting van de relatie is gisteren door de Raad van Commissarissen van de loterij overgenomen. In de periode 2012-2016 ontvangt Teylers Museum structureel steun voor aankopen en het toegankelijk maken van de collectie.

Het meest authentieke museum ter wereld en daarom kandidaat voor de werelderfgoedlijst van UNESCO krijgt met het geldbedrag de mogelijkheid om zijn belangrijke kunstcollectie verder aan te vullen en beter toegankelijk te maken voor het publiek. In de verzameling bevinden zich werken van internationaal vermaarde kunstenaars als Michelangelo, Rafaël, Hendrick Goltzius, Claude Lorrain (waarvan nu een grote overzichtstentoonstelling plaatsvindt), Albrecht Dürer, Rembrandt, Andreas Schelfhout, Hendrik George Breitner, Isaac Israëls en Anton Mauve. De basis van de kunstverzameling werd meer dan 225 jaar geleden aangelegd om kunstenaars goede voorbeelden te geven en om het eigentijdse kunstklimaat te stimuleren. Het publiek kan de schilderijen nog zien hangen zoals vroeger: in rijen boven elkaar. Toch ontbreken er nog een aantal belangrijke meesters.

Museumdirecteur Marjan Scharloo is verguld met het goede nieuws: "Wij zijn ontzettend blij met de bijdrage van de BankGiro Loterij. Sinds meer dan 225 jaar laat het museum mensen genieten van kunst en wetenschap. Met dit fantastische bedrag dat bijeengebracht is door duizenden deelnemers van de cultuurloterij kunnen we de kunstverzamelingen nog beter toegankelijk maken voor het publiek en verder uitbreiden."

BankGiro Loterij
De BankGiro Loterij bestaat in 2011 precies 50 jaar. Ooit begonnen als de Katholieke SUS-loterij (Sla-uw-Slag) is deze loterij via enkele naamswijzigingen uitgegroeid tot wat ze nu is: dé cultuurloterij van Nederland. De BankGiro Loterij wil cultuur in Nederland behouden en bevorderen. Daartoe steunt de BankGiro Loterij 57 beneficiënten - musea, monumenten en andere organisaties - die actief zijn op het terrein van cultureel erfgoed. In 2010 leverden de loterijactiviteiten een opbrengst voor de beneficiënten op van bijna 60 miljoen euro, geld dat is bijeengebracht door de 750.000 deelnemers.




Ingezonden persbericht