Ingezonden persbericht


Persbericht

Deventer, 17 oktober 2011

Drie projecten Witteveen+Bos genomineerd voor De Vernufteling 2011

Witteveen+Bos is met de projecten Factory of the Future, Smart Tailings en de waterwissel genomineerd voor De Vernufteling 2011. De Vernufteling is een jaarlijkse prijs voor het meest vindingrijke project van een Nederlands advies- of ingenieursbureau. De uitreiking vindt plaats op 3 november 2011 in het Automuseum in Den Haag. Uit de 18 genomineerde project selecteert een onafhankelijke jury het winnende project. Voor de publieksprijs kan van 15 t/m 31 oktober via www.devernufteling.eu gestemd worden op de 18 genomineerde projecten.

Harry Webers, algemeen directeur bij Witteveen+Bos, vindt De Vernufteling een goed initiatief dat ingenieurs uitnodigt om creatief te zijn en duurzame oplossingen voor complexe problemen te bedenken. 'Nu doen onze mensen dat altijd, maar door deze prijs worden de oplossingen meer expliciet en zichtbaar. En dat is waaraan deze branche dringend behoefte heeft, zeker in de huidige economische omstandigheden', aldus Webers.

Factory of the future
Witteveen+Bos is op uitnodiging van AkzoNobel en DSM, in samenwerking met het consortium DPI Value Centre, Beco, Royal Cosyn en Search B.V. de uitdaging aangegaan de Factory of the Future te ontwerpen. De fabriek van de toekomst is een duurzame productieomgeving waarbij Cradle to Cradle®-principes als uitgangspunt dienen. Het doel is de biologische- en technologische kringlopen van het product én het achterliggende productieproces te sluiten. De fabrieksprocessen zijn complex en het aantal vrijheidsgraden is groot. Witteveen+Bos ontwikkelt daarom een parametrisch associatief model dat de complexiteit van de processen en de vrijheidsgraden kent en waarmee op efficiënte wijze conceptuele modellen kunnen worden gegenereerd. Het model toont de gebruiker de plekken waar zich problemen voordoen en stelt de gebruiker in staat hiervoor zelf duurzame oplossingen aan te dragen.

Smart Tailings
De welvaart van de wereld drijft voor een groot deel op bodemschatten, van steenkool voor energie tot zeldzame metalen voor de altijd innoverende industrie. De winning van deze grondstoffen stelt ons niet alleen voor technologische uitdagingen van mijnbouw en het delven van steeds schaarsere ertsen, maar ook voor één van de grootste milieu-uitdagingen die de wereld kent: de grote hoeveelheid mijnbouwafval ofwel 'mine tailings'. Veel stortplaatsen van mine tailings zijn te groot en te hardnekkig om aan te pakken met conventionele saneringsmethoden. Het concept Smart Tailings integreert nieuwe methoden van meten en monitoren met inrichting en beheer van de locatie, waardoor inspanningen voor sanering en herstel op betaalbare en effectieve manier vorm krijgen.

De waterwissel
In aanvulling op de reeds bestaande 'wildwissel' heeft Witteveen+Bos de 'waterwissel' ontwikkeld. De waterwissel is een drijvende brug met een dubbel dek. Op het bovendek passeren de recreatieve fietsers en voetgangers en op het onderdek is de faunapassage voorzien. Door de waterwissel in composiet uit te voeren is de brug vrijwel geheel recyclebaar en door het dek te voorzien van zonnecollectoren werkt de brug energieneutraal. De waterwissel functioneert als brug voor een breed scala aan diersoorten. Brede watergangen zoals kanalen, boezems en weteringen blijken namelijk voor veel soorten een hindernis te zijn. Niet het water zelf, maar de steile oevers blijken problemen te geven. Dieren die in het water gevallen zijn, komen er niet meer uit en verdrinken. De waterwissel kan hierbij uitkomst bieden.

--- Einde bericht ---

--------------------------------