Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - 17 oktober 2011

Spaarhypothekenland volop in beweging

Bankspaarhypotheken blijven goedkoper en lopen in op flexibiliteit

Uit het vijftiende MoneyView Special Item, de maandelijks verschijnende gratis publicatie waarin MoneyView telkens een deelmarkt van de financiële dienstverlening centraal zet, blijkt dat het er hard aan toe gaat in de markt voor spaarhypotheken. Vorig jaar waren er nog 104 producten op de markt, dit jaar telt MoneyView er nog 86 en hierbinnen is de markt ook nog eens op zijn kop gegaan. MoneyView onderzocht -net als vorig jaar rond deze tijd- zowel bankspaarproducten als verzekeringsproducten. Van de producten die vorig jaar in de top van de markt stonden op basis van hun prijsstelling heeft er maar één zich weet te handhaven: de Nationale-Nederlanden BankSpaar Plus Basisvariant Hypotheek. Alle andere '5-sterren' producten van vorig jaar zijn dit jaar niet meer bovenin het rijtje te vinden.

Verder is het opmerkelijk dat er niet één spaarverzekeringshypotheek is die meedoet in de ProductRating 'Prijs'. Vorig jaar waren er nog twee spaarhypotheekverzekeringen terug te vinden met een 5-sterrenrating, maar dit jaar laten de bankspaarhypotheken de verzekeringen op basis van de prijsstelling achter zich.

Als het gaat om 'Flexibiliteit' lopen de bankspaarhypotheken hun achterstand in. Was er vorig jaar maar één bankspaarproduct met de maximale score van 5 sterren, dit jaar zijn dat er vier. Hierbij dient wel te worden aangetekend dat er in het afgelopen jaar liefst 18 spaarhypotheekverzekeringen van de markt zijn gehaald en een aantal van deze producten was zeker nog in aanmerking gekomen voor een 5-sterren ProductRating. Het is met name aan deze ontwikkeling te danken dat er dit jaar meer bankspaarhypotheken in aanmerking komen voor een hoge rating op flexibiliteit en niet zozeer aan een toenemende flexibiliteit binnen de producten zelf.

MoneyView Productrating

Het Special Item Spaarhypotheken start met de MoneyView ProductRating, het 'sterrensysteem' waarbij MoneyView financiële producten beoordeelt op prijs en kwaliteit van de voorwaarden en dekkingen.

5-sterren producten 'Prijs'


· ABN AMRO Bankspaar Budget


· De Hypotheekshop Hypotheekshop Netto Plus (AZ)


· Florius Profijt drie BankSpaar Hypotheek


· Hypodomus Diamant (Voordeel) Hypotheek


· Nationale-Nederlanden BankSpaar Plus Basisvariant Hypotheek


· Obvion SpaarGerust Compact Hypotheek


· RegioBank Spaarrekening Budget Hypotheek


· SNS Bank Spaarrekening Budget Hypotheek

5-sterren producten 'Flexibiliteit'


· AEGON Bankspaarhypotheek


· ABN AMRO Bankspaarhypotheek


· Acadium Bastion Spaar Hypotheek


· AEGON SpaarHypotheek


· Florius Profijt twaalf SpaarVast Hypotheek


· Florius Profijt twaalf BankSpaar Hypotheek


· Florius Profijt drie SpaarVast Hypotheek


· ING Bankspaarhypotheek variant 2


· Obvion Spaarhypotheek

Bij de totstandkoming van de prijsanalyse voor de spaarhypotheken zijn 132 klantprofielen doorgerekend en geanalyseerd op basis van netto maandlasten. De uitgangspunten van de profielen variëren in hypotheekbedrag, leeftijd, looptijd, aantal verzekerden, rookgedrag, rentevastperiode en type verstrekking (NHG of 125% van de executiewaarde). Bij bankspaarproducten is aangenomen dat voor de dekking bij overlijden een 5% annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering wordt gesloten bij de goedkoopste aanbieder voor het betreffende profiel.

Over MoneyView en het Special Item

MoneyView is het onafhankelijke onderzoeks- en benchmarkinstituut voor financiële dienstverleners. MoneyView volgt op dagelijkse basis de productontwikkelingen op het gebied van levensverzekeringen, pensioenen, hypotheken, schadeverzekeringen, inkomensverzekeringen, beleggingsproducten en bancaire producten. Met producten als de ProductManager, Advisa Online en AeQuote Online biedt MoneyView productvergelijkings- en benchmarkoplossingen voor banken, verzekeraars en adviseurs. In het gratis MoneyView Special Item worden op maximaal 4 A-tjes de belangrijkste markt- en productontwikkelingen op een rij gezet en wordt de MoneyView ProductRating toegekend. Met het Special Item biedt MoneyView aanbieders en adviseurs een beknopt en overzichtelijk marktoverzicht en productvergelijking in één. Het MoneyView Special Item is gratis te verkrijgen voor iedereen die zich aanmeldt op www.specialitem.nl.