Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nog drie weken Maria in Museum Flehite

Nog drie weken Maria in Museum Flehite

Maria, idool van alle tijden heeft het bezoekersrecord van Museum Flehite gebroken. Er zijn al meer dan 12.000 mensen komen kijken en de teller tikt door.. Blijkens een enquête die het museum onder haar bezoekers hield, zijn bezoekers erg enthousiast over de sfeer, de kunst en de veelzijdigheid van de tentoonstelling. U kunt nog een bezoek brengen tot en met zondag 6 november. De laatste dagen organiseert Museum Flehite nog een aantal extra activiteiten.

De samenstellers van de tentoonstelling zijn blij met het grote succes. Bezoekers waarderen de grote variatie: van historische voorwerpen tot hedendaagse kunst, muziek, film en Mariasouvenirs. Opvallend is het gebedsboek in de middeleeuwse kapel, dat inmiddels vol staat met talloze gebeden. Nog meer favoriet dan het gebedsboek is de mantelmadonna van spijkerstof, die speciaal voor deze expositie is gemaakt. De spijkerbroekzakken zijn gevuld met kleurige briefjes met gebeden; het zijn er zóveel dat elke week een flinke doos vol wordt afgevoerd naar de Sint Franciscus Xaveriuskerk, de Oud-Katholieke kerk en naar het klooster van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort.

Lezingen
Eind oktober zijn er nog twee lezingen: op maandag 24 oktober vertelt pastor Fred Kok over zijn verzameling Mariabeelden en op maandag 31 oktober houdt kunsthistorica Sara van Dijk een lezing over Maria in de kunst. De lezingen beginnen om 20.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur); de kosten bedragen ¤10,- inclusief koffie/thee en een bezoek aan de tentoonstelling. Reserveren kan via info@museumflehite.nl of T 033 247 11 00.

Abe de Verteller
Op de zaterdagen 22 en 29 oktober, om 13.00 en 15.00 uur leidt Abe de Verteller u rond door de tentoonstelling. De rondleiding is gratis, u betaalt alleen de toegang tot het museum. Abe van der Veen werkt al sinds 2004 als professionele verhalenverteller en is gespecialiseerd in middeleeuwse verhalen. In Museum Flehite vertelt hij op zijn eigen wijze over het Mariamirakel van 1444 en welke wonderen zijn opgetekend in het Amersfoortse mirakelboek. Abe de Verteller weet sfeer op te roepen: niet alleen door zijn meeslepende wijze van spreken, maar ook door zijn middeleeuws kostuum.

Afsluiting
Zondag 6 november is de laatste tentoonstellingsdag. De tentoonstelling krijgt een passende afsluiting. Om 10.30 uur is er die dag een speciale Mariaviering in de Sint-Franciscus-Xaveriuskerk ('t Zand 29 in Amersfoort). Er wordt onder meer een aantal gebeden uit de Mariamantel voorgelezen. Ook De Kamers in Vathorst besteedt aandacht aan de afsluiting van Maria, idool van alle tijden. Om 16.00 uur vertelt Guido de Wijs over de Mariaverering in zijn jeugd en zingt de 13-jarige Madelief twee ontroerende Marialiederen (zie www.dekamers.nl). Als encore wordt op zondag 13 november om 14.00 uur de populaire musical Maria, de kracht van de liefde nog eens in De Kamers uitgevoerd.

Voor meer informatie zie www.idoolvanalletijden.nl

////// Einde bericht //////