Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

IDEEëNPRIJSVRAAG
VEEMARKT UTRECHT
Start 17 oktober 2011

DEEëNPRIJSVRAAG VEEMARKT UTRECHT

Architectuurcentrum Aorta schrijft een bijzondere ideeënprijsvraag uit. De ideeënprijsvraag is bedoeld om toekomstige particulier opdrachtgevers of groepen van particulier opdrachtgevers de mogelijkheden van het bouwen met een architect te laten zien.

Op het terrein van de huidige Veemarkthallen in Utrecht worden de komende vijf jaar 550 woningen gebouwd. Bij de ontwikkeling van de Veemarkt krijgen particulier opdrachtgeverschap (PO) en collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) volop de ruimte. Dit betekent dat zowel individuele opdrachtgevers als groepen die iets willen bouwen, terecht kunnen op de Veemarkt. Pas als dat niet lukt, kunnen andere partijen aan de slag.

Architectuurcentrum AORTA organiseert de ideeënprijsvraag Veemarkt Utrecht, voor professionele ontwerpers, op initiatief van de vereniging CPO Veemarkt. De opgave is: ontwikkel en presenteer een integrale visie waarin de relatie tussen bouwveld, de woning en het binnenterrein zichtbaar wordt gemaakt. Werk vanuit deze visie de ruimtelijke consequenties uit voor één element (de individuele kavel of woning) en doe een uitspraak over de relatie met het binnengebied (het object, het binnenterrein of het bouwblok als geheel). De ontwerpers moeten rekening houden met een aantal specifieke randvoorwaarden, die leidend zijn bij de Veemarktontwikkeling.


Deelname staat open voor alle Nederlandse architecten, ingeschreven in het architectenregister van het BA. Een team kan ook bestaan uit een (tijdelijk en voor deze ideeënprijsvraag samengestelde) coalitie. Inzendingen van teams worden ingediend door de geregistreerde architect. Als u als particulier wilt deelnemen dan kan dat, als u contact zoekt met een geregistreerd architect. Kijk voor de precieze wedstrijdregels in het wedstrijdprogramma. De publicatie van het volledige wedstrijdprogramma is te vinden op de speciale pagina binnen de website: www.aorta.nu

Alle inzendingen worden beoordeeld door een jury. Deze bestaat uit:

Voorzitter; Roelof Bleker, dijkgraaf Waterschap Rivierenland, voorzitter bestuur Stimuleringsfonds voor architectuur

Secretaris; Anne Luijten, Hoofdredacteur Gebiedsontwikkeling.nu TU Delft

De leden zijn: Anco Schut, hoofd stedenbouw&monumenten gemeente Utrecht; Herald Roelevink, Dolte stedenbouw; Adrie van den Muysenberg, Secretaris Vereniging CPO Veemarkt en Jurgen van der Ploeg, directie research- en stedenbouwstudio van FARO architecten en oprichter Taskforce CO2.

De secretaris heeft geen stemrecht.

Er zijn twee prijzen te winnen. De eerste prijs bedraagt ¤ 7.000 enn de tweede ¤ 3.000 excl. btw. Ook kan de jury eervolle vermeldingen toekennen.

Alle inzendingen worden gepubliceerd na afronding van ideeënprijsvraag via de website van Aorta en er wordt ook een tentoonstelling gemaakt. Tijdens de prijsuitreiking worden de winnaars en de eervolle vermeldingen bekend gemaakt.

INFORMATIE

WWW.AORTA.NU

of +31 (0)30 232 83 88



Ingezonden persbericht