Arcadis NV

Amersfoort, 17 oktober 2011
ARCADIS en ProRail winnen Brunel Award met Station Hilversum

Advies- en ingenieursorganisatie ARCADIS en spoorwegbeheerder ProRail hebben de Brunel Award gewonnen met het ontwerp van het stationsgebied in Hilversum. De Brunel Award is een prestigieuze internationale prijs voor stationsontwerpen die elke drie jaar wordt georganiseerd door Watford Group. Architect Beate Vlaanderen ontwierp de stationstunnel en het Oosterspoorplein die vrijdag zijn bekroond.

In Washington DC in de Verenigde Staten ontvingen ARCADIS en ProRail de prijs uit handen van de jury. De Brunel Awards zijn in het leven geroepen in 1985 ter ere van de 150ste verjaardag van de Great Western Railway van Engeland, die de Britse architect en ingenieur I.K. Brunel ontwierp. Het doel is esthetische kwaliteit, klantgerichtheid en duurzaamheid binnen alle spoorsectoren promoten. De Watford Group is een internationaal gezelschap van architecten en designers die werken voor spoorgebonden projecten. In totaal zijn 150 projecten ingediend vanuit 15 landen. Het niveau van de inzendingen was erg hoog en daarom voor de jury een pittige klus om projecten te nomineren.

Beate Vlaanderen, architect bij ARCADIS: "Ons doel was bij Station Hilversum om een plezierige en veilige omgeving voor de reizigers te creëren. Zien en gezien worden is belangrijk en in het ontwerp heb ik daarom gebruik gemaakt van optimale daglichttoetreding. Op deze manier ervaart de gebruiker nauwelijks dat het gaat om een ondergrondse ruimte. Verder vormde de architectuur van Dudok, het imago van Hilversum als Mediastad, `stad in het groen' en jonge monumentenstad inspiratie voor mij. Wij zijn erg blij met deze erkenning voor mijn werk. Goede architectuur komt tot stand in goede samenwerking". ProRail en ARCADIS wonnen voor dit station eerder al de Hilversumse Architectuurprijs.

Projectmanager Wouter Herklots, projectmanager bij ProRail: "Voor een klein landje is Nederland dit keer flink in de prijzen gevallen", vertelt hij. "De nieuwe tunnel onder het station is een reizigerstunnel gecombineerd met een verbinding voor fietsers en voetgangers. Het was een moeilijke opgave om verschillende verkeersstromen te combineren. Dat is hier met uitgebreid gepuzzel prima gelukt."

Naast een Award voor Station Hilversum ontving ProRail ook een Brunel Award voor Station Emmen-Zuid en de Drontermeertunnel (Hanzelijn).