Ingezonden persbericht


Persbericht

17 oktober 2011

Oostlanddag 2011
Innovatief ondernemerschap stimuleren

Het Oostland is een sterk gebied met veel potentieel, zo blijkt uit de economische studie 'De Kracht van Oostland' die op 13 oktober jl. gepresenteerd werd tijdens de Oostlanddag 2011. De cijfers tonen aan dat de economische groei in 2010 boven het landelijk gemiddelde uitkwam. De gemeenten Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland behoren bovendien beide tot de top-10 van snelst groeiende gemeenten.

De Kamer van Koophandel, de Rabobank en de gemeenten Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland lieten net als voorgaande jaren onderzoek doen naar het economisch presteren van deze regio ten opzichte van de rest van Nederland. De cijfers laten zien dat de Oostlandse ondernemers in 2010 goed van het economische herstel profiteerden. Terwijl de werkgelegenheid in Zuid-Holland met 10% toenam, steeg de werkgelegenheid in het Oostland met meer dan 25%.

Hoewel de economische groei toenam, bleef de economische kracht van het Oostland volgens onderzoeker Willem van der Velden van Rabobank Nederland wel wat achter vergeleken bij de rest van Nederland. Van der Velden: "Een van de redenen hiervoor ligt in de arbeidsproductiviteit. Voor iedere honderd mensen binnen de beroepsbevolking, biedt de gemeente Lansingerland 74 banen. In Pijnacker-Nootdorp ligt dit percentage nog wat lager. Toch vertaalt dit zich niet in werkloosheid vanwege de compensatie door de omliggende steden." Al met al ziet hij het Oostland als een sterk gebied met veel potentieel. Al kunnen de onzekere economische omstandigheden in Nederland en Europa het moeilijk maken om de historische groeivoet vast te houden. "Voor de komende periode geldt: alle zeilen bijzetten, vinger aan de pols houden en geen druppel morsen."

Om het potentieel maximaal te benutten, bundelen ondernemers uit het Oostland de krachten met kennisinstellingen in Delft en omstreken. Zij kunnen zich opgeven voor themagroepen die innovatieve oplossingen bedenken op het gebied van reclame en marketing, duurzaamheid, water/energie en logistiek. Noem het Innovatie Centrum Oostland of YES!Oostland. Dankzij commitment van de ondernemersverenigingen in het Oostland, Rabobank, Kamer van Koophandel, LTO Glaskracht en diverse kennisinstellingen, zijn alle voorwaarden aanwezig om innovatief ondernemerschap te stimuleren.

Voor ondernemers en ondernemende mensen vormt de Oostlanddag de gelegenheid om kennis op te doen en elkaar te ontmoeten. Het is een uniek netwerkevent dat dit jaar voor de derde keer georganiseerd werd door de ondernemersverenigingen VNO-NCW Oostland, LTO Noord Glaskracht Oostland, NOOVA, Ondernemend 3B en Ondernemersvereniging Pijnacker-Nootdorp. Zij werkten hierbij samen met de Kamer van Koophandel, Rabobank Zuid-Holland Midden en de gemeenten Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland. Deze partijen geven samen een impuls aan een krachtig Oostland, een regio met ontwikkelingskracht die volop kansen biedt voor ondernemers.