Raad van State


Mediagevoelige uitspraken Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

9 uitspraken gevonden pagina: 1
1. 200906702/1/R3
datum van uitspraak: woensdag 19 oktober 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Ruimtelijke-ordeningskamer - Bestemmingsplannen Noord-Brabant
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Buitengebied 2008' van de gemeente Baarle-Nassau) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Baarle-Nassau van het bestemmingsplan 'Buitengebied 2008'. Het plan heeft betrekking op het hele buitengebied van de gemeente met uitzondering van de landbouwontwikkelingsgebieden. Het plan maakt onder meer een aantal intensieve veehouderijen en recreatiebedrijven mogelijk. Ook regelt het plan waar in het buitengebied woningen mogen worden gebouwd. Een groot aantal bedrijven en inwoners is tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook de ABC Milieugroep en de Brabantse Milieufederatie zijn in beroep gekomen. Zij vinden vooral de ruimte die de intensieve veehouderijen krijgen, te groot. Ook zijn zij het niet eens met de uitbreidingsmogelijkheden voor camping Ponderosa. Zo zou het plan 170 bestaande standplaatsen en de horeca-activiteiten ten onrechte legaliseren. Verder twijfelen zij of het plan voldoende bescherming biedt voor de Natura 2000-gebieden Heesbossen, Vallei van Marke en Merkse en Ringven. De inwoners en bedrijven zijn het er niet mee eens dat hun percelen minder uitbreidingsmogelijkheden hebben dan voorheen. Ook zouden ze geen woningen of bedrijven meer mogen bouwen terwijl dat eerder nog wel mogelijk was. Vanwege de hoeveelheid partijen heeft de Raad van State de zaak op 5 en op 6 september op zitting behandeld. Zie ook de uitspraak met zaaknummer 200907617/1 die de Raad van State op woensdag 19 oktober 2011 eveneens openbaar maakt. Die uitspraak gaat over de zogenoemde reactieve aanwijzing die het college van gedeputeerde staten van Noord Brabant heeft gegeven voor het bestemmingsplan.
2. 200907617/1/R3
datum van uitspraak: woensdag 19 oktober 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Ruimtelijke-ordeningskamer - Bestemmingsplannen Noord-Brabant
inhoudsindicatie:

(Provinciale aanwijzing voor bestemmingsplan 'Buitengebied 2008' van de gemeente Baarle-Nassau) Uitspraak over de aanwijzing die het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant heeft gegeven voor het bestemmingsplan 'Buitengebied 2008' van de gemeente Baarle Nassau. Deze zogenoemde 'reactieve aanwijzing' houdt in dat het provinciebestuur het bestemmingsplan op bepaalde onderdelen 'overrulet'. Het provinciebestuur vindt dat het gemeentebestuur te weinig heeft gedaan met zijn bezwaren tegen het ontwerp-bestemmingsplan. Ook zou het gemeentebestuur juist op enkele punten te veel zijn meegegaan met de bezwaren van andere bezwaarmakers. Daardoor is volgens het provinciebestuur strijd ontstaan met provinciaal beleid. Het gaat onder meer om de thema's land- en tuinbouw, ruimtelijke kwaliteit en natuur en recreatie. Zo zijn de agrarische bouwblokken van intensieve veehouderijen volgens het provinciebestuur te groot, waardoor ze te veel kunnen uitbreiden. Dit is in strijd met het zogenoemde 'bouwblok op maat-principe', aldus het provinciebestuur. Tegen de aanwijzing zijn het college van burgemeester en wethouders van Baarle-Nassau en een groot aantal inwoners in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het gemeentebestuur vindt de juridische basis voor het aanwijzingsbesluit niet deugen. Ook kan het zich niet vinden in de kritiek van het provinciebestuur dat het 'bouwblok op maat-principe' niet goed is toegepast. Verder verzet het gemeentebestuur zich tegen de gevolgen die de aanwijzing heeft voor een aantal specifieke percelen. De inwoners hebben een groot aantal bezwaren ingediend. Zo vrezen zij onder meer dat bepaalde bedrijfsactiviteiten en -uitbreidingen niet meer mogelijk zijn door de manier waarop het provinciebestuur het 'bouwblok op maat-principe' uitlegt. Anderen willen graag ook in de toekomst hun gronden als tuin gebruiken en daarop een schuur kunnen bouwen. Dat zou door de aanwijzing niet meer mogelijk zijn. Vanwege de hoeveelheid partijen is deze zaak op 31 augustus en op 1 september op zitting behandeld. Zie ook de uitspraak met zaaknummer 200906702/1 die de Raad van State op woensdag 19 oktober 2011 eveneens openbaar maakt. Die uitspraak gaat over het bestemmingsplan 'Buitengebied' van de gemeente Baarle-Nassau.
3. 201000964/1/R3
datum van uitspraak: woensdag 19 oktober 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Ruimtelijke-ordeningskamer - Bestemmingsplannen Limburg
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Buitengebied Nederweert') Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Nederweert van het bestemmingsplan 'Buitengebied Nederweert'. Het plan legt vooral de feitelijke situatie in het gebied vast. De Molenstichting Nederweert vindt de bouwregels in het plan onduidelijk en onzeker. In de regels staat dat bij het bouwen rekening moet worden gehouden met het zicht op de molen en de windvang. De stichting vreest voor de gevolgen voor de molenbiotoop. Een bedrijf dat in de buurt van de molen is gevestigd, vindt de regels ook niet duidelijk. Het bedrijf is bang dat het in zijn uitbreidingsmogelijkheden wordt beperkt. Het bedrijf is het er verder niet mee eens dat in het plan wordt gedoogd dat voormalige agrarische woningen als burgerwoningen bewoond mogen worden als daarvan al sprake was vóór 1 september 2007. Als gevolg hiervan moeten verschillende agrarische bedrijven in de buurt gaan voldoen aan strengere milieuregels, aldus het bedrijf. De Werkgroep Behoud de Peel vindt dat de gemeenteraad bepaalde gebieden, waaronder de Braakpeel, beter moet beschermen. Twee inwoners van Nederweert vrezen gezondheidsklachten als gevolg van de komst van landbouwontwikkelingsgebieden in de buurt van hun woningen. Ten slotte zijn enkele inwoners het niet eens met de bestemming die aan hun agrarische bouwvlak is gegeven. Daarom zijn ze allemaal tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 7 juli jl. op zitting behandeld.
4. 201003049/1/R3
datum van uitspraak: woensdag 19 oktober 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Ruimtelijke-ordeningskamer - Bestemmingsplannen Noord-Brabant
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Brandevoort II' van de gemeente Helmond) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord Brabant van het bestemmingsplan 'Brandevoort II' van de gemeente Helmond. Brandevoort is een zogenoemde VINEX locatie in Helmond waar in 2015 in totaal zo'n 6.000 woningen moeten staan en 45 hectare aan nieuw bedrijventerrein moet zijn aangelegd. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in september 2008 eerder geoordeeld over dit bestemmingsplan. In de uitspraak met zaaknummer 200705533/1 (te vinden op deze site) oordeelde de hoogste bestuursrechter dat het provinciebestuur onvoldoende rekening heeft gehouden met de stankoverlast van twee varkenshouderijen in de buurt van de nieuw te bouwen woningen. Ten aanzien van een pluimveehouderij in het gebied oordeelde de Raad van State dat het provinciebestuur niet mocht anticiperen op het vertrek van het bedrijf door aankoop of onteigening. Daarom had beoordeeld moeten worden wat de gevolgen van de pluimveehouderij waren voor de nieuwbouw. Op basis van deze uitspraak moest het provinciebestuur het plan opnieuw goedkeuren. Dat is waar deze uitspraak over gaat. Het nieuwe besluit heeft betrekking op de woongebieden Hazenwinkel, Liverdonk en Kranenbroek waar in totaal 1.350 woningen gebouwd kunnen worden. Tegen dat nieuwe besluit zijn de drie bedrijven weer in beroep gekomen bij de Raad van State. Volgens hen zijn de zogenoemde geurcontouren waarvan bij het bestemmingsplan is uitgegaan, niet juist, zodat nog steeds onvoldoende rekening wordt gehouden met hun bedrijven. De Raad van State heeft de zaak op 9 augustus jl. op zitting behandeld.
5. 201006132/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 19 oktober 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Ruimtelijke-ordeningskamer - Bestemmingsplannen Groningen
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Buitengebied Zuidhorn' van de gemeente Zuidhorn) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Zuidhorn van het bestemmingsplan 'Buitengebied Zuidhorn'. Tegen het plan zijn een maatschap en de Stichting Natuur en Milieufederatie samen met de Stichting Behoud Rietdal Noordhorn in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De maatschap wil een woonbestemming op haar gronden aan de Ruigewaard. De milieuorganisaties vinden dat niet alle waardevolle, karakteristieke wegen en sloten in het gebied Midden-Humsterland goed worden beschermd in het plan. Verder hebben zij bezwaar tegen de mogelijkheid om teeltondersteunde kassen in het buitengebied te bouwen. Zie ook de uitspraken met zaaknummers 201007642/1 en 201005135/1 die de Raad van State op woensdag 19 oktober 2011 eveneens openbaar maakt. Die uitspraken gaan over het bestemmingsplan 'Buitengebied Grootegast' van de gemeente Grootegast en het bestemmingsplan 'Buitengebied Leek' van de gemeente Leek. Tegen het plan van de gemeente Grootegast is een manegebedrijf in beroep gekomen bij de Raad van State. Het bedrijf wil een bedrijfswoning bouwen, maar het plan staat dat niet toe. Een echtpaar uit Oldekerk is het niet eens met de bestemming voor hun paardenhouderij. Zij willen een volwaardige agrarische bestemming, maar volgens de gemeenteraad houdt het echtpaar alleen hobbymatig een aantal paarden. Tegen het Leekse bestemmingsplan is een inwoner uit Tolbert in beroep gekomen. De man wil een agrarische bestemming voor zijn gronden in plaats van een bestemming voor een paardenhouderij. De Raad van State heeft de zaken op 26 juli jl. op zitting behandeld. Zie ook de uitspraken met zaaknummers 201006649/1, 201005289/1 en 201007784/1 die de Raad van State op woensdag 19 oktober 2011 eveneens openbaar maakt. Die uitspraken gaan over de zogenoemde reactieve aanwijzingen die het college van gedeputeerde staten van Groningen heeft gegeven voor de bestemmingsplan van Zuidhorn, Leek en Grootegast.
6. 201006649/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 19 oktober 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Ruimtelijke-ordeningskamer - Bestemmingsplannen Groningen
inhoudsindicatie:

(Provinciale aanwijzing voor bestemmingsplan 'Buitengebied Zuidhorn' van de gemeente Zuidhorn) Uitspraak over de aanwijzing die het college van gedeputeerde staten van Groningen heeft gegeven voor het bestemmingsplan 'Buitengebied Zuidhorn' van de gemeente Zuidhorn. Deze zogenoemde 'reactieve aanwijzing' houdt in dat het provinciebestuur het bestemmingsplan op bepaalde onderdelen 'overrulet'. Zo is het provinciebestuur het niet eens met de bouwvoorschriften voor sleufsilo's en kuilvoerplaten die de gemeente in het plan heeft opgenomen. In provinciale regels is bepaald dat die uitsluitend op het 'bouwvlak' mogen worden gebouwd en niet daarbuiten, zoals het plan nu mogelijk maakt. Ook is de provinciebestuur het niet eens met de bouwvoorschriften voor woningen in oude bedrijfsgebouwen. Ten derde wil het provinciebestuur dat in de bestemmingsplanvoorschriften precies wordt opgenomen hoeveel nieuwe woningen er in de gemeente mogen worden gebouwd. De provincie heeft hiervoor in de provinciale regels exacte aantallen opgenomen per gemeente. Die aantallen zijn ten onrechte niet overgenomen in het plan, aldus het provinciebestuur. Tegen de provinciale aanwijzing is het college van burgemeester en wethouders van Zuidhorn in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zie ook de uitspraken met zaaknummers 201004535/1, 201005289/1 en 201007784/1 die de Raad van State op woensdag 19 oktober 2011 eveneens openbaar maakt. Die uitspraken gaan over de aanwijzingen die het provinciebestuur heeft gegeven voor het bestemmingsplan 'Buitengebied Marum', het bestemmingsplan 'Buitengebied Leek' en het bestemmingsplan 'Buitengebied Grootegast' van de gelijknamige gemeenten. De Raad van State heeft de zaken op 25 juli jl. op zitting behandeld. Zie ook de uitspraken met zaaknummers 201006132/1 en 201005135/1 en 201007942/1 die de Raad van State op woensdag 19 oktober 2011 eveneens openbaar maakt. Die uitspraken gaan over de bestemmingsplannen 'Buitengebied' van de gemeenten Zuidhorn, Grootegast en Leek.
7. 201103604/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 19 oktober 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Algemene kamer - Hoger Beroep - Bouwen
inhoudsindicatie:

(Bouwvergunning voor windturbine bij A4 en A44 in Haarlemmermeer) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer heeft verleend aan de Coöperatieve Windenergievereniging Meerwind voor een windturbine in de oksel van de A4 en de A44 in Haarlemmermeer. Op deze plek staat al een windturbine, 'De Polderjongen'. Die zal worden vervangen door de nieuwe windturbine met een hogere capaciteit. De eigenaren van een perceel aan de Weteringweg in Weteringbrug hadden bezwaar ingediend tegen de bouwvergunning, maar het gemeentebestuur heeft dat bezwaar niet inhoudelijk behandeld. Volgens het gemeentebestuur zijn zij geen belanghebbenden, omdat zij door de windturbine 'niet rechtstreeks in hun belangen' werden geschaad. De rechtbank in Den Haag oordeelde in februari 2011 anders. Naar haar oordeel waren de eigenaren wel belanghebbenden en had het gemeentebestuur hun bezwaren inhoudelijk moeten beoordelen. Tegen die uitspraak zijn het gemeentebestuur en Meerwind in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 29 augustus jl. op zitting behandeld.
8. 201103832/1/R3
datum van uitspraak: woensdag 19 oktober 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Ruimtelijke-ordeningskamer - Bestemmingsplannen Utrecht
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Scholeneiland Bunnik') Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Bunnik van het bestemmingsplan 'Scholeneiland Bunnik'. Het plan maakt de bouw mogelijk van een nieuwe multifunctionele accommodatie op het Scholeneiland Bunnik. De gemeente wil hierin drie basisscholen, een sportaccommodatie, kinderdagverblijven en een buitenschoolse opvang vestigen. Het plan maakt verder de bouw van zestien gestapelde woningen mogelijk. Een aantal inwoners uit Bunnik verzet zich tegen de woningbouwplannen. Zij vinden het onterecht dat er speelruimte voor de kinderen uit de omgeving en groenvoorzieningen worden opgeofferd voor woningbouw. Ook wordt het dorpse, groene karakter van het Scholeneiland aangetast. Ten slotte voeren de bewoners aan dat er voldoende alternatieve locaties zijn binnen de gemeente om woningen te bouwen. Daarom zijn zij tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 12 september jl. op zitting behandeld.
9. 201104363/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 19 oktober 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Algemene kamer - Hoger Beroep - Bouwen
inhoudsindicatie:

(Bouwvergunning voor 120 woningen in Goes) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Goes heeft verleend voor de bouw van 120 woningen aan de Houtkade, de Ketelkade, de Scheepstimmermansstraat, de Stadsvisserijstraat, de Wachthuisstraat en de Kalkblusserijstraat in Goes. Het buurtschap Havenzicht is het niet eens met de nieuwbouw en is daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij voert aan dat het bouwplan in strijd is met de welstandseisen. Daarom had de gemeente geen vergunning voor het project mogen verlenen, aldus het buurtschap. De rechtbank in Middelburg verklaarde in maart 2011 een eerder beroep van het buurtschap ongegrond. De Raad van State heeft de zaak op 29 augustus jl. op zitting behandeld. pagina: 1 rss feeds disclaimer links sitemap the council of state le conseil d'état der staatsrat