Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

MICHIEL EIJSINK MET J22 RANGER WINT JUBILEUMEDITIE HH MEMORIAL RACE

maandag 17 oktober 2011

Michiel Eijsink werd op zondagmiddag 16 oktober 2011 met de J22 Ranger de overall winnaar in de vijfde Hans Horrevoets Memorial Race in Drimmelen. Onder zeer lichte windcondities wist het driekoppige team van de Ranger de vrije baan het snelste te zeilen. Dat leverde hen de winst op in klasse B en na handicapberekening over drie klassen ook de overall prijs. Volgens traditie reikten Hans' dochters Bobby (7) en Kit (5) in het clubhuis van W.S.V. Drimmelen de prijzen uit. Voor een andere traditie, het vertonen van de film van Hans vooraf aan het palaver, was het dit jaar de laatste keer.

In deze jubileumeditie van de HH Memorial Race startten 52 boten in drie klassen. Er deden acht open boten mee, waaronder vier eenmansboten en vier Spankers. De overige jachten waren kajuitzeiljachten van 18 tot en met 39 voet. De vader van de overleden zeezeiler, Kees Horrevoets, zeilde met zijn Fast Too, een Jeanneau SF 32. Zoals elk jaar had hij zeilvrienden van Hans aan boord. Helaas konden Hans zijn oude teamgenoten van de ABNAMRO 2 zich niet vrijmaken voor dit evenement. Zij hadden wereldwijd verplichtingen.

Lichtweercondities

Het was een zonovergoten dag met moeilijke windcondities. Er stond een zeer lichte zuidelijke wind uit uiteenlopende richtingen en steeds wisselend van sterkte, die de tactische keuzes alleen maar belangrijker maakte. 'De startrichting is al bepalend voor de overwinning", zei het wedstrijdcomité 's ochtends, nadat burgemeester Gert de Kok met een stevige stoot op de toeter het palaver symbolisch had geopend. Volgens het principe van de vrije baan mogen de schippers zelf bepalen in welke volgorde ze de boeien ronden. Dat levert bij de start altijd een uniek schouwspel op als sommige boten naar het oosten en andere naar het westen starten. Dit jaar kozen de meeste schippers voor het oosten en dat bleek de beste tactiek. In de drie verschillende klassen zeilden de meeste winnaars eerst de Amer op en pas daarna de Merwede.

Het lichte weer, maar ook de valse start in klasse A zorgden ervoor dat de laatste boten pas tegen zes uur finishten. Zeven boten konden de finish helemaal niet meer op tijd halen en werden gediskwalificeerd. Het grootste gedeelte van de baan was het halve of aan de wind. Sommige schippers zagen kans de spinnaker toch te hijsen, maar het was veel werk deze vol te blijven varen. Met dit lichte weer was de gewichtsverdeling uiterst belangrijk. De bemanning moest er alles aan doen om snelheid in de boten te houden.

Spannende strijd

Dat Michiel Eijsink er uiteindelijk met de prijs vandoor ging, was een verrassende wending. De hele middag was het een spannende strijd tussen de overall winnaar van vorig jaar, Peter van Doornmalen van de J22 Gap en team Ranger, waarbij Van Doormalen driekwart van de race voorop lag. Een winddraaiing speelde hem uiteindelijk parten en bleek gunstig voor Eijsink. 'Wij voeren aan de wind en ineens draaide de wind en konden wij de spinnaker nog zetten", vertelt Eijsink. 'Peter was al te ver en kon dat niet meer doen. Wij voeren hem met spinnaker zo voorbij. De hele race moest je enorm geconcentreerd varen. Trimmen, trimmen en nog eens trimmen. We voeren eerst naar het oosten, omdat de vloedstroom dan nog mee stond. Daarna hadden we wel stroom tegen, maar minder. Op de terugweg stroomopwaarts hadden we hem ook wel tegen, maar minimaal. Als we de boeien andersom hadden gerond, hadden we alles tegen gehad."

Eijsink deed voor de derde keer mee aan de HH Memorial. In 2009 werd hij zevende, vorig jaar tweede en nu eerste. Het is de derde keer (2007, 2010, 2011) dat een J22 de overall prijs wint. Eijsink: 'Met licht weer springen de J22's natuurlijk meteen aan. We hebben heel veel voordeel bij weinig wind."

Laatste keer

Vader Kees Horrevoets eindigde op een derde plaats in klasse A. 'We hebben goed gezeild. Met dit weer is technisch goed zeilen belangrijker dan een goede boot. We zijn eerst naar het oosten gevaren, naar de Amercentrale. Door de winddraaiingen achter de centrale is dat een moeilijk vaargebied en de wind was het sterkst aan het begin van de middag. Dat wisten we. We hebben een keer of vijf, zes de spi kunnen hijsen, zelfs nog honderd meter voor de finish. Het kan zo maar een paar seconden schelen."

Dit jubileumjaar werd in het clubhuis voor het laatst de film van Hans Horrevoets vertoond. Het was net alsof Hans dit zelf wilde onderstrepen. De beamer haperde, waardoor de film niet vertoond kon worden. De volledige stilte in de club, met de muziek van de film op de achtergrond zeiden echter des te meer. Toen na het palaver de film alsnog vertoond kon worden, verwoordde Hans' dochter Kit het bij het kijken naar de beelden van haar vader die ze nooit heeft gekend, misschien nog wel het mooist. 'Het lijkt net alsof pappa er nog bij is."

Kees Horrevoets heeft er vrede mee dat de film niet meer vertoond zal worden. 'Het is niet zo dat de race niet meer opgedragen wordt aan Hans. Zijn naam is aan de wedstrijd verbonden en het blijft altijd een eerbetoon. Ook de rest blijft hetzelfde, zoals de vrije baan. In het begin deden alleen zeilvrienden van Hans mee en nu komen er ook steeds meer deelnemers die hem niet kenden. Een jubileumeditie is een mooi moment om met die traditie te stoppen. Dit jaar deden opvallend veel toerzeilers mee die het leuk vinden om een keer een wedstrijd te varen. Dat tekent het karakter van deze race. Het is meer spielerij. De sfeer en ambiance zijn heel belangrijk."

Beste zeiler van Nederland

Bobby en Kit reisden vorig jaar tijdens de HH Memorial Race met hun moeder Petra van Rij rond in Australië, maar waren er dit jaar weer bij om de prijzen uit te reiken. 'Gefeliciteerd met de prijs van mijn pappa", zeiden ze luidkeels in de microfoon bij het overhandigen van de overall prijs. Volgens Petra blijven ze de prijzen in de toekomst ook uitreiken: 'Ze zijn op een leeftijd gekomen dat ze snappen waarom ze dat doen. Het houdt de herinnering aan hun vader levendig. Het bijzondere aan vandaag is dat het precies zes jaar geleden is dat Hans de deur uitliep op weg naar de training voor de Volvo in Sanxenxo. Niet wetende dat hij nooit meer thuis zou komen. Het was toen ook zulk prachtig weer, net als vandaag. We hadden de dag ervoor net Bobby's eerste verjaardag gevierd en zaten nog even de cadeautjes van Bobby te bekijken en na te genieten van de dag ervoor toen hij 's ochtends door Gerd Jan Poortman werd opgehaald."

Dat een zeilcarrière wellicht ook voor Bobby en Kit is weggelegd, werd onderstreept door de zeilhandschoenen die ze van de organisatie kregen. Bobby leert al zeilen van opa Kees en heeft sinds kort een optimist. Ze vindt het leuk en zeilt in de toekomst misschien ook wel mee in de HH Memorial. Dat beide meiden trots zijn op hun vader blijkt wel uit de mooie woorden van Kit: 'Deze race is voor mijn pappa, want hij is de beste zeiler van Nederland." De vrije baan

De formule van de vrije baan benadrukt de manier waarop Hans van de zeilsport genoot. Plezier en wedstrijdspanning gingen bij hem hand in hand. Voor de HH Memorial Race betekent dit dat er drie klassen zijn met ieder een eigen baan. De deelnemers moeten enkele boeien op de Amer en Merwede ronden, maar het maakt niet uit in welke volgorde. Ze varen voor hun eigen klassement. De tijden van de winnaars uit iedere klasse worden wel met elkaar vergeleken. Dat gebeurt aan de hand van de Langstone-correctie, waarmee bepaald kan worden wie de beste is en de speciale trofee in ontvangst mag nemen.

De prijs staat symbool voor de vrije baan en Hans' passie voor de sport. Het zijn twee bootjes op één houten voetstuk. Het ene vaart voor de wind (naar de Keizerveerse Brug) en het andere aan de wind (naar de Moerdijkbrug). Je kunt bij de HH Memorial Race immers twee kanten op.

Categoriewinnaars:

Top drie klasse A (14 boten):

Finn M'Cóul/Cork 1720, Edwin Scheeve. Start west

Help!!!/Cork 1720, Wessel Theeuwes. Start oost

Fast Too/Jeanneau Sun Fast 32, Kees Horrevoets. Start oost

Top drie klasse B (30 boten):

Ranger / J22, Michiel Eijsink. Start oost

Strüzer / Friendship 22, Jack de Been. Start oost

Gap / J22, Peter van Doornmalen. Start oost

Top drie klasse C (8 boten):

Spanker 950/ Spanker, Hans en Roos Brochus. Start oost

It takes 2, 2 tango/Spanker, Jim Horrevoets. Start oost

Simply Red 2/Spanker, Herman van Mauri. Start west

Voor de volledige uitslagen, ga naar www.hh-memorialrace.nl.

/// Einde bericht




Ingezonden persbericht