Gemeente Amsterdam Stadsdeel Nieuw-West

sterk gedaald

---

Aantal overvallen Osdorpplein wederom sterk gedaald

18 oktober 2011

Aantal overvallen Osdorpplein wederom sterk gedaald

Donderdagavond 13 oktober op het stadsdeelkantoor Osdorpplein een bijeenkomst met als thema de overvallen en criminaliteit op en rond Osdorpplein. Het gaat de goede kant op: van 96 in 2009 naar 56 in 2010 en in 2011 staat de teller op 31. `Dat zijn er nog steeds 31 teveel,' benadrukt Baâdoud. `We hebben alle ogen en oren in de wijk nodig om het aantal verder naar beneden te brengen.

Dinsdagavond was ik op een bewonersbijeenkomst in De Ontmoeting waar allochtone en autochtone bewoners spraken over de heersende angst in de wijk. Angst om meldingen door te geven aan de politie, mensen zijn bang om aangifte te doen, bang voor represailles, zoals een kapotte autoruit of om te worden uitgemaakt voor verrader. Oudere mensen vertelden dat ze de straat niet meer opdurven.' Een paar oudere vrouwen op de voorste rij waren er dinsdag bij en zijn de stadsdeelvoorzitter dankbaar dat hij hun angst heeft verwoord. Stuk voor stuk hebben ze een persoonlijk verhaal over een poging tot straatroof, oplichters of insluipers aan de deur.

Twee acteurs spelen een overval na

`Gelijk 112 bellen als je het niet vertrouwt'

Ed Stoop, de buurtregisseur, haalt Cesar de Dog Whisperer erbij. `Ik chargeer, maar je moet je niet als slachtoffer gedragen. Niet voorover gebogen met de blik omlaag de straat over, maar rechtop om je heen kijkend. Een straatrover zoekt zijn slachtoffers uit en schat in wie om hulp gaat roepen als ze hem zien aankomen?' Stoop vertelt over de zware politie inzet de afgelopen paar jaar tegen overvallen. De tactiek na een overval waarbij de buurt hermetisch wordt afgesloten, heeft al tot een paar aanhoudingen geleid. Een collega van hem heeft de daders van een overval met scooter en al, met gevaar voor eigen leven, de sloot ingeduwd. Stoop herhaalt de boodschap voor bewoners: `Zonder jullie oplettendheid en onderbuikgevoel als je iets verdacht ziet, kunnen wij de overvallen niet voorkomen en oplossen. We kunnen echt niet zonder jullie. Gelijk 112 bellen als je het niet vertrouwt. Daar is het nummer voor. We komen liever 999 keer voor niets, dan die ene keer niet.'

DNA-vloeistoffenpakket

Tijdens de bijeenkomst spelen twee acteurs een overval na en laten de mensen in de zaal hun `foute' gedrag verbeteren. Een leerzame sessie met praktische tips. Aan het eind van de avond krijgen alle deelnemers een gratis DNA-vloeistoffenpakket om hun waardevolle spullen mee te markeren en registreren.

---