ABB installeert Oostenrijks eerste EV snellaadnetwerk

Nutsbedrijf VKW zet Terra DC laders in voor vloot van 300 EV’s in prestigieus VLOTTE project

ZÜRICH--(BUSINESS WIRE)-- 20111018 --

ABB, de toonaangevende groep actief op het vlak van energie- en automatiseringstechnologie, heeft het eerste Oostenrijkse netwerk van gelijkstroom snelladers voor elektrische auto’s (EV’s) opgeleverd. Nutsbedrijf Vorarlberger Kraftwerke AG (VKW) gaat het laadnetwerk beheren als onderdeel van het prestigieuze VLOTTE project.

An electric car connected to an ABB Terra 51 Charge Station in Bregenz, Austria. ABB recently delive ...

An electric car connected to an ABB Terra 51 Charge Station in Bregenz, Austria. ABB recently delivered the first three Terra 51’s to utility VKW to support the rollout of Austria’s first EV fast-charging network. (Photo credit: illwerke vkw)

ABB installeerde onlangs Terra 51 laadstations in Schruns-Rodund in de Montafon vallei, op het terrein van de Oostenrijkse automobielvereniging ÖAMTC in Rankweil en voor het hoofdkantoor van VKW in Bregenz. Dankzij VLOTTE zijn sinds 2009 in de westelijke regio Vorarlberg bijna 300 elektrische auto’s in gebruik genomen en daarmee is het één van de grootste e-mobiliteitsprojecten van Europa. De eerste drie snellaadstations worden op 20 oktober officieel geopend.

Terra laadstations kunnen een EV batterij opladen in slechts 15 tot 30 minuten, terwijl conventionele (AC) wisselstroomladers daar acht uur voor nodig hebben. Alle systemen in ABB’s snelgroeiende wereldwijde installed base worden ondersteund door het Network Operations Center (NOC), dat voorziet in onderhoud op afstand, software updates en industrie-leidende up-time van het backbone netwerk. VKW gebruikt ABB’s Galaxy pakket om laadsessies op afstand te monitoren en managen.

“We zien toenemende interesse in onze intelligente, toekomstbestendige oplossingen, die kunnen worden ingezet ter ondersteuning van alle business modellen en alle standaarden zoals CHAdeMO en de Europees/Amerikaanse DC snellaadstandaard. Utilities zoals VKW erkennen dat connectiviteit de sleutel is tot succes in deze snel ontwikkelende markt, aangezien het de efficiëntie van hun laadoperaties aanzienlijk verhoogt”, aldus Hans Streng, Senior Vice President en General Manager van de productgroep EV Charging Infrastructure van ABB.

“Eén van onze voornaamste doelen is om zoveel mogelijk over e-mobiliteit te leren. ABB’s Terra systemen en de Galaxy online tools geven ons gedetailleerd inzicht in gebruikspatronen, energieconsumptie en andere relevante zaken. Dit helpt ons de juiste beslissingen voor de toekomst te nemen. Daarnaast biedt ABB uitstekende service-ondersteuning, zowel lokaal als op afstand”, zegt Dr. Christof Germann, lid van de Raad van Bestuur van illwerke vkw, het moederbedrijf van VKW.

ABB’s connectiviteitssuite ondersteunt alle bestaande en toekomstige aansluitingen en communicatieprotocollen, wat steeds belangrijker wordt gezien het tempo waarmee wereldwijd nieuwe elektrische auto’s op de markt komen. De productgroep EV Charging Infrastructure, die in juli werd opgericht na de acquisitie van het in Nederland gevestigde Epyon, demonstreert zijn DC laders en connectiviteitssuite in Hal A6, Stand 526 van eCarTec, van 18 t/m 20 oktober in München.

ABB (www.abb.com) is een marktleider op het vlak van energie- en automatiseringstechnologie die nutsbedrijven en industriële klanten in staat stelt hun prestaties te verbeteren en tegelijk hun milieu-impact te verminderen. De ABB-groep opereert in zo’n 100 landen en biedt werk aan ongeveer 130.000 mensen.

Zie voor illustraties en bijlagen de Multimedia Galerij: http://www.businesswire.com/cgi-bin/mmg.cgi?eid=50032955&lang=nl

CONTACT:
ABB Product Group EV Charging Infrastructure:
Marcel van de Hoef
N2P Communications
Tel: +31 (0) 20 2600689

mvandehoef@n2p.nl