NCRV

Openheid over het bloedbad in het Indonesische dorp Rawagede

Ingezonden door NCRV op 24 oktober, 2011 - 11:02


dinsdag 25 oktober 2011 - 21:05 uur
Zender:
Nederland 2

Begin december 1947 is in het Indonesische dorp Rawagede een grote groep dorpelingen gefusilleerd door Nederlandse troepen. Volgens de Indonesiërs meer dan vierhonderd, volgens de Nederlanders enkele tientallen. Nog nooit heeft een betrokken militair zich over deze kwestie uitgesproken. Tot nu, in het NCRV-programma Altijd Wat.

De Altijd Wat Wijzer gaat deze week over ons koloniaal verleden. Nederland is trots op de VOC-mentaliteit. Maar is ons koloniaal verleden iets om trots op te zijn?

Daarnaast een gesprek met acteur Helmert Woudenberg, kleinzoon van een NSB-voorman, die nu op de planken staat met de voorstelling Übermensch. Daarin onderzoekt hij wie Hitler eigenlijk was en waarom hij zo geworden is. Ghislaine Plag vraagt waarom Woudenberg zoveel interesse heeft in de Tweede Wereldoorlog.

De Feit of Fictie gaat in op de vraag: ontmoedigt de overheid fietsen? De gemeente Utrecht wil rond het Centraal Station betaald parkeren voor de fiets invoeren. In andere plaatsen gaan verschillende winkelgebieden op slot voor de fiets. Is de tweewieler nog wel welkom in Nederland Fietsland?
Programma:
Altijd Wat
Website:
http://altijdwat.ncrv.nl