Dura Vermeer

Bavel - 25 oktober 2011

Inhijsen liggers fietsviaduct over A27

Dura Vermeer Beton- en Waterbouw Regio Zuid West start vanavond om 23.00 uur met het inhijsen van betonnen liggers die dienen als dekconstructie van een nieuw fiets- en voetgangersviaduct over de A27 ter hoogte van Bavel. Met behulp van een viertal verkeersstops, waarbij de rijksweg korte tijd wordt afgesloten, worden de liggers voor het viaduct gemonteerd. Dura Vermeer Beton- en Waterbouw verwacht de werkzaamheden rond 01.00 uur 's nachts te hebben afgerond.

Het fiets- en voetgangersviaduct wordt in opdracht van de Gemeente Breda gerealiseerd en is bedoeld om Bavel met de nieuwbouwwijk Nieuw Wolfslaar te verbinden. Het maakt ook onderdeel uit van een nieuwe fietsverbinding tussen Breda en Bavel.

Het viaduct bestaat uit twee prefab betonnen voorgespannen randliggers en twee tussenliggers. De randliggers hebben een gewicht van bijna 140 ton per stuk. Deze vier liggers hebben elk een lengte van 47 meter, waardoor de overspanning van landhoofd naar landhoofd in één keer wordt gerealiseerd. De totale dekconstructie van de fietsbrug heeft een hoogte van 1,5 meter en een breedte van 7 meter. Voor het plaatsen van de liggers zijn twee kranen nodig. Aan de ene zijde van de rijksweg wordt een 500 tons kraan opgesteld en aan de andere zijde een 650 tons kraan. Met behulp van deze kranen worden de liggers op hun plaats gelegd. Rijkswaterstaat coördineert de gehele manoeuvre. Dit gebeurt in vier verschillende fases, waarbij beide rijrichtingen tegelijkertijd worden afgesloten, zodat de liggers kunnen worden geplaatst.

In de afgelopen maanden zijn aan beide zijden van de rijksweg de hellingbanen voor de fietsers en voetgangers vormgegeven en zijn de landhoofden gerealiseerd.

Om deze mijlpaal te vieren, houdt de Gemeente Breda op 25 oktober voor de bewoners van het westelijk deel van Bavel, de bewoners van de nieuwbouwwijk Nieuw Wolfslaar en voor overige belanghebbenden een feestelijke bijeenkomst, waarbij het mogelijk is de bouwactiviteiten buiten te bekijken.

---