Gemeente Maasgouw


Ontwerp Masterplan Maasplassen

In het kader van de Gebiedsontwikkeling Midden-Limburg is geconstateerd dat de ontwikkeling van het Maasplassengebied zich in een impasse bevindt.

Daarom is sinds 2010 gewerkt aan de opstelling van een Masterplan dat moet aangeven hoe de potenties van dit gebied het beste kunnen worden benut. Daarbij is intensief samengewerkt tussen gemeenten, provincie, rijkswaterstaat en natuurorganisaties. Het resultaat van deze samenwerking is een plan dat een integraal ontwikkelingsperspectief schetst voor rivierbeheer, natuur, bedrijvigheid, recreatie en wonen in en rondom de Maasplassen. Dit ontwerp-plan is 21 oktober 2011 aangeboden aan de colleges en raden van de Midden-Limburgse "Maas"-gemeenten.

Vaststellingsprocedure
Het is de bedoeling dat het ontwerp-Masterplan juridisch wordt "verankerd" in een intergemeentelijke structuurvisie die wordt vastgesteld door de betrokken gemeenteraden. Door de provincie wordt het Masterplan vertaald in een aanpassing van het Provinciaal Omgevingsplan Limburg (POL). Om dat te bereiken start vanaf 2012 een uitgebreide procedure (inclusief milieueffectrapportages) waarin ook gelegenheid is voor inspraak door burgers en bedrijven.

In de gemeente Maasgouw wordt het Masterplan afgestemd met de "Structuurvisie Maasgouw" die naar verwachting begin 2012 kan worden vastgesteld. De vaststelling van de intergemeentelijke structuurvisie voor de Maasplassen -naar verwachting in 2013- kan dan worden gezien als een eerste (gedeeltelijke) aanpassing van de structuurvisie Maasgouw.

Uitvoering en realisatie
Door de samenwerkingspartners wordt -tegelijkertijd met de vaststellingsprocedure- gewerkt aan de uitvoering en realisatie van het Masterplan Maasplassen. Een belangrijk onderdeel daarbij vormt de planning en financiering van rivierkundige maatregelen in het licht van het Deltaprogramma Rivieren. Daarnaast wordt -in overleg tussen overheden en bedrijfsleven- vooral gewerkt aan projecten die een stimulans kunnen bieden voor natuur, recreatie en bedrijvigheid.

Informatie
Het ontwerp Masterplan Maasplassen ligt ter inzage in het publiekscentrum van Maasgouw en is te raadplegen via de website www.midden-limburg.eu. Voor meer informatie kunt u terecht bij projectmanager Roger Huntjens (r.huntjens@gemeentemaasgouw.nl of 0475-85 25 00). Masterplankaart Maasgouw

Masterplankaart Maasgouw voor grondgebied gemeente Maasgouw

Publiekscentrum | Markt 36 Maasbracht | Telefoon 0475 85 25 00