Universiteit Twente

Hoogleraar UT ontvangt Baltic Sea Award

25 oktober 2011

Maandagavond 24 oktober ontving prof. dr. ir. Arjen Hoekstra van de Universiteit Twente de Baltic Sea Award. Hij ontving deze prestigieuze onderscheiding voor zijn onderzoek naar de Waterfootprint. Dit is een maat voor de druk van de mensheid op de wereldwijde watervoorraden. Het is voor het eerst dat deze award wordt uitgereikt aan iemand van buiten de Baltische zee regio. De award ging eerder naar onder andere de president van Finland. Aan de onderscheiding is een geldbedrag gekoppeld van 5000 euro.

De uitreiking vond plaats in Gdansk (Polen), tijdens de jaarlijkse top van het Baltic Development Forum en het tweede jaarlijkse forum over de EU strategie voor de Baltische zee regio van de Europese Commissie. De Baltic Sea Award wordt afwisselend uitgereikt aan politici, ondernemers en wetenschappers. In de jury zit onder andere de minister-president van Polen, Donald Tusk. Met de Waterfootprint kan het water worden gemeten dat verbruikt wordt in bijvoorbeeld de landbouw, industrie en huishoudens. Hoewel professor Hoekstra de waterfootprint niet speciaal voor de Baltic Sea regio ontwikkeld heeft, ziet de organisatie dit concept als buitengewoon en zeer interessant voor het gebied.

De Baltic Sea Region beslaat Noord Europa, inclusief IJsland, Noord Duitsland en een gedeelte van Rusland. De regio wil zich sterker profileren in de wereld, met name op het gebied van duurzaamheid. De Baltische zee is een van de meest vervuilde wateren in de wereld. Dit komt voornamelijk door overmatig gebruik van nutriënten in de landbouw en onvoldoende behandeling van afvalwater in de huishoudens en industrie. De rivieren voeren deze vervuiling naar de zee. De Baltic Sea Regio wil de Waterfootprint gebruiken om deze situatie te verbeteren.

Professor Hoekstra ontwikkelde de Waterfootprint in 2002. In februari dit jaar werd de Global Water Footprint Standard gepubliceerd, waar hij hoofdauteur van is. De Global Water Footprint Standard zorgt ervoor dat de Waterfootprint is te meten en in een gemeenschappelijke taal te begrijpen. Deze standaard heeft wereldwijd steun gekregen en wordt toegepast door verschillende overheden en organisaties.

Professor Hoekstra is naast zijn functie van hoogleraar aan de Universiteit Twente ook wetenschappelijk directeur van het Water Footprint Network, een organisatie die is ontstaan door de enorme wereldwijde belangstelling voor de Waterfootprint. Het Water Footprint Network heeft zo'n 180 partners, waaronder overheden, internationale instituten en het Wereld Natuurfonds. Meer informatie over de waterfootprint is te vinden op www.waterfootprint.org.