'Gastcommissaris aan tafel': een nieuw fenomeen in het toezicht

Persbericht van Instituut Financieel Onderzoek

'Gastcommissaris aan tafel' is een nieuw, laagdrempelig en speels instrument om een deskundige buitenstaander naar het functioneren van de Raad van Toezicht of de Raad van Commissarissen te laten kijken. Aansluitend op een reguliere vergadering van de raad schuift een daartoe uitgenodigde gast aan tafel: de gastcommissaris. Hij of zij heeft zich verdiept in het vakgebied 'toezicht', kan conceptueel denken en kan met een eigentijdse, frisse en kritische blik naar zaken kijken.

IFO (Instituut Financieel Onderzoek) te Amersfoort heeft na een gedegen voorbereiding een concept ontwikkeld waarmee zij bij de introductie kan bemiddelen in circa 25 gasten. Gasten van naam, met durf en visie en met grote ervaring en deskundigheid. 'Gasten' met de juiste eigenschappen om een raad te inspireren.

De gastcommissaris bereidt zich voor door kennis te nemen van de agenda's en notulen van de vergaderingen van de RvC/RvT van de afgelopen jaren. De gastcommissaris neemt door middel van een 'live waarneming' de dynamiek en techniek van de vergadering waar.

"Voor veel raden is de drempel hoog om een buitenstaander te betrekken bij een evaluatie: te duur en te bedreigend. Door een gast uit te nodigen, krijg je een reflectie die een eerste stap kan betekenen naar een doorbreking van gewoonten en patronen", zegt de initiatiefnemer Jaap ten Wolde. "En voor de raden die regelmatig evalueren, is dit een nieuwe vorm die verfrissend kan werken. Gezien de sterk vrouwelijke deelname kunnen raden, bestaande uit mannen, nu kennismaken met dames met visie."

Winnie Sorgdrager, een van de gastcommissarissen: "Toen ik de uitnodiging kreeg, vond ik het direct een prachtig idee. Leuk om te doen als gast en stimulerend lijkt mij voor een raad."

Naast gasten voor de algemene sector zijn er specifiek deskundige gasten beschikbaar voor de sectoren zorg, onderwijs, woningbouwcorporaties en kunst en cultuur. Naar verwachting zal het aantal gasten en sectoren zich uitbreiden.

*

Links:
http://www.gastcommissaris.nl



Razende Robot Reporter