Aedes

Opnieuw minder mensen uit huis gezet door huurachterstand

25 oktober 2011

Het aantal bewoners dat door huurachterstand hun huis uit gezet is daalde in 2010 opnieuw. Dit meldt Aedes, vereniging van woningcorporaties op basis van onderzoek onder haar leden. De belangrijkste reden voor de daling van het aantal ontruimingen door huurachterstand is het strenge incassobeleid dat woningcorporaties voeren.

Vroeg signaleren
Door problemen snel te signaleren kunnen huurders en corporaties hanteerbare betalingsregelingen afspreken. Dit voorkomt dat schulden onnodig oplopen. Corporaties werken nauw samen met (schuld)hulpverleners om samen met bewoners passende oplossingen te zoeken. Hierdoor daalde het aantal uitzettingen door betalingsachterstand van 5022 in 2009 naar 4616 in 2010 .

Tweede kans
Zelfs in gevallen waar het toch nog fout gaat, is vaak een vorm van tweede kansbeleid van toepassing. Zo werd in 73 procent van de 17420 gevallen waarin de rechter het ontruimingsvonnis uitsprak vanwege huurachterstand, alsnog een regeling getroffen tussen huurder en corporatie. Corporaties proberen zoveel mogelijk te voorkomen dat mensen op straat worden gezet vanwege huurachterstand.

Achter de voordeur
Daarnaast hebben veel corporaties een zogeheten `Achter de voordeur aanpak'. Deze aanpak kenmerkt zich door een netwerk van in de wijk actieve instanties dat op bewoners afgaat om waar nodig de helpende hand te bieden op het gebied van inkomen, werk en onderwijs. Ook bieden sommige corporaties budgettrainingen aan of stellen een maatschappelijk werker aan die de oorzaken van problematische schulden in kaart brengt.