Gemeente Son en Breugel


Maatregelen om samen het herfstblad af te voeren

herfstbladeren

o tuinafval gratis naar milieustraat
o wissel uw groenbak gratis om voor een grotere o in vóór- en najaar de groenbak elke week legen

Herfst. Misschien wel het mooiste jaargetijde als je in een mooi groen dorp woont. De herfst geeft de natuur extra kleur om van te genieten. Het vallen van de blaadjes heeft ook een schaduwkant. Zowel in uw tuin als op straten en groenstroken komt een vracht aan bladeren, takken en eikels te liggen. Veel inwoners van Son en Breugel helpen mee om het blad in de groenstroken bij hun de woning in de bladkorven te verzamelen. Daar zijn we heel blij mee.

Maar hoe zit het met uw eigen tuin?
We willen voorkomen dat u de overdaad aan herfstgroen uit uw tuin, bij gebrek aan ruimte in uw groenbak, in de grijze bak zou gooien. Groen is namelijk prima te hergebruiken als compost en biobrandstof. Het zou zonde zijn om het samen met restafval te verbranden.

Maatregelen voor milieubewust leven
Uit de afvalenquête van 2011 blijkt dat de mensen in Son en Breugel milieubewust leven belangrijk vinden. Daarom helpt de gemeente mee om het u gemakkelijker te maken om op de juiste manier van al het herfstgroen af te komen.

1. U kunt tot 1 mei 2012 uw groenbak gratis omwisselen voor een grotere 240 literbak. Als u belt naar containerleverancier Otto Nederland, 040-2838485, dan wordt uw 140-bak gratis omgeruild voor een 240-literbak.

2. Om het wegbrengen van uw overtollige tuinafval naar de milieustraat te stimuleren is alleen het aanleveren van uw tuinafval (mits gescheiden van ander afval) bij de milieustraat tot 1 mei 2012 gratis. Als u tuinafval combineert met ander afval waarvoor moet worden betaald (bijv. bouw- en sloopafval en/of grof huishoudelijk restafval) moet daarvoor wel het normaal geldende entreetarief worden betaald.
3. Op diverse plekken in de gemeente zijn bladkorven geplaatst. Deze korven zijn bedoeld voor het bij elkaar brengen van bladeren van bomen langs te wegen en in openbare groenstroken. De korven zijn bedoeld voor blad. Ze worden leeggezogen en zijn dus niet geschikt voor takken ed.
4. Tip van onze tuinman: U kunt er voor kiezen om uw overtollige blad 's winters in uw tuin te laten als compost(hoop) om deze als bemesting van uw borders te gebruiken in het voorjaar.

In het voorjaar van 2012 komt er een proef om gedurende enkele maanden in voor- en najaar de groenbak wekelijks te legen. Dat is wegens lopende contracten dít najaar nog niet mogelijk. Zodra de besluitvorming daarover is afgerond wordt u daarover geïnformeerd.

Vul de grijze bak niet op met tuinafval
We willen kost wat kost voorkomen dat u de grijze bak afvult met afval dat er niet in thuis hoort.
Afval scheiden wordt steeds gemakkelijker. In 2012 willen ook groente- en fruitafval en tuinafval voorgoed uit de grijze bak bannen. We hebben ook die grondstof keihard nodig.

Doet u mee? Voor de natuur, het milieu of onze gemeenschappelijke portemonnee.