Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Beeldenbank uitgebreid met natuurlijke vijanden

Agenda 25 okt 2011

Onderdeel: Praktijkonderzoek Plant en Omgeving

De Beeldenbank ziekten plagen en onkruiden is onlangs uitgebreid met een nieuwe categorie over natuurlijke vijanden in open teelten. Dit is het resultaat van een samenwerkingsproject tussen onderzoekers van Wageningen UR en docenten uit groen onderwijs.

Natuurlijke vijanden zijn nuttige insecten, bijvoorbeeld omdat ze plaaginsecten opeten of parasiteren. Telers kunnen hier gebruik van maken bij de biologische bestrijding. Uiteraard moeten de natuurlijke vijanden worden ontzien bij gewasbespuitingen. De vraag is echter of iedereen de nuttige insecten wel kan onderscheiden van de plaaginsecten. Omdat dit soms moeilijk is, staan behalve de plaaginsecten, nu ook de natuurlijke vijanden in de Beeldenbank ziekten, plagen en onkruiden.

Behalve beelden en beschrijving van 22 groepen natuurlijke vijanden, is ook informatie te vinden over toepassingsmogelijkheden en prooisoorten. De teksten zijn samengesteld door onderzoekers van Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO, onderdeel van Wageningen UR) en de beelden zijn beschikbaar gesteld door PPO en Koppert BV - leverancier van biologische bestrijdingsproducten.

De beeldenbank biedt fotoâs van méér dan 800 ziekten, plagen en onkruiden met de Nederlandse en Latijnse naam en de gewassen waarin de aantasting voorkomt. Daarnaast is er een duidelijke omschrijving van de symptomen, de levenswijze en de bestrijdingsmaatregelen die beschikbaar zijn.

De belangstelling voor deze beeldenbank neemt gestaag toe. Het aantal bezoekers ligt inmiddels op ca. 9.000 per maand. Bezoekers zijn vooral leerlingen en docenten van groene onderwijsinstellingen, telers, voorlichters èn particulieren.

De beeldenbank is tot stand gekomen vanuit diverse onderwijsprojecten (Wellantcollege en AOC Oost) in samenwerking met het praktijkonderzoek (PPO, Wageningen UR). Groen Kennisnet heeft er voor gezorgd dat de beeldenbank gratis beschikbaar is voor een breed publiek. Met behulp van WURKS-subsidie van het Ministerie van EL&I is de beeldenbank eerder al uitgebreid met herbicideschadebeelden en gebreksziekten. Met het openstellen van het deel over natuurlijke vijanden is dit project nu afgerond.

---


Contact
Gera van Os