Twitter en Facebook: Snelle democratie of verhyping van beleid?

Persbericht van Europees Parlement Den Haag

Democratie is een ideaal dat door velen wordt ondersteund. Het lijkt echter dat het de laatste jaren een sleets ideaal is geworden. Dragen nieuwe middelen zoals sociale media en het Europees burgerinitiatief bij aan meer democratie?

Het internet maakt een constante en soms massale beïnvloeding mogelijk. Dit heeft een merkbaar effect: politici reageren onmiddellijk op deze nieuwe vormen zoals twitter, emails, facebook etc. Er lijkt een strijd ontbrand waarbij het slagveld het internet is. Maar levert dit concreet wat op? Veroorzaakt deze vorm van meningsuiting hypes en daardoor ondoordacht gedrag van politici? Is er door de snelheid nog wel tijd om beleid voor langere termijn te maken dat een kans krijgt op succes òf stimuleert deze gang van zaken snel beleid, snelle fiasco's, onzekerheid en oppervlakkigheid?

Het Montesquieu Instituut en het Informatiebureau van het Europees Parlement in Nederland nodigen u van harte uit tot bijwoning van een debat over de invloed van nieuwe media op de democratie.

Woensdag 26 oktober 2011 vanaf 15.00-16.30
Borrel na afloop
Huis van Europa, Korte Vijverberg 5/6, Den Haag

Voorafgaand aan het debat zal een inleiding worden gehouden door Dr. Andreas Schuck, docent aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens de bijeenkomst zal Engels de voertaal zijn. Het debat zal gevoerd worden aan de hand van enkele stellingen. Indien u het debat wilt bijwonen wordt u vriendelijk verzocht u aan te melden via het formulier op de website van het Montesquieu Instituut. Toegang uitsluitend na bevestiging.
Houdt u er rekening mee dat naar legitimatie gevraagd kan worden. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Meer informatie:
www.montesquieu-instituut.nl/oktoberdebat of
onderwijs@montesquieu-instituut.nl

*

Links:
http://www.europeesparlement.nl/view/nl/press-release/pr-2011/pr-2011-O ctober/pr-2011-Oct-5.html



Razende Robot Reporter