Rechtbank Amsterdam


Rechten en verplichtingen werknemers op Albron Catering overgegaan

Amsterdam , 25-10-2011

Vandaag heeft de handelskamer van het gerechtshof Amsterdam uitspraak gedaan in een zaak die FNV Bondgenoten en werknemer Roest hebben aangespannen tegen Albron Catering.
Het hof heeft beslist dat de rechten en verplichtingen uit de arbeidsovereenkomsten van de betrokken werknemers op Albron Catering zijn overgegaan.

Vraag
De zaak betreft werknemers, zoals Roest, die een arbeidsovereenkomst hadden met een personeelsvennootschap van Heineken maar als catering-medewerker waren tewerkgesteld bij een werkmaatschappij van Heineken waarin de cateringactiviteiten waren ondergebracht. De vraag was of deze werknemers bij uitbesteding door Heineken aan Albron Catering automatisch overgingen. Albron Catering stelde zich op het standpunt dat dit niet het geval is.

Europees Hof
Het wetsartikel dat hier een rol speelt is gebaseerd op een Europese richtlijn die beoogt de rechten van werknemers bij overgang van ondernemingen te beschermen. Omdat er twijfel bestond hoe de richtlijn moet worden uitgelegd, heeft het Amsterdamse gerechthof hierover in een eerder stadium vragen gesteld aan het Europese Hof.

In het arrest van vandaag heeft het gerechtshof Amsterdam in overeenstemming met de uitleg van het Europese Hof beslist dat de rechten en verplichtingen van de werknemers zijn overgegaan op Albron Catering.
Uitspraken: BU1290

Zie het origineel