Gemeente Ameland


Tankinstallatie vliegveld Ameland legaal

In het artikel âFoute tankinstallatie op vliegveld âvan Suzanne van der Horst in de Leeuwarder Courant van 21 oktober 2011 wordt gesteld dat Ameland zichzelf controleert en de gedoogtermijn van de tankinstallatie overschrijdt. Deze beweringen zijn onjuist. Ameland controleert de beheerder, Aero Service Ameland, en de gedoogtermijn wordt niet overschreden.

De tankinstallatie op het vliegveld van Ameland is legaal en mag worden gebruikt tot 1 januari 2012. Per december 2011 wordt de stand van zaken opnieuw beoordeeld waarbij de milieuoverwegingen de bepalende factor zijn.

De gemeente Ameland erkent het belang van een veilige situatie op het vliegveld en werkt hard aan de plaatsing van een nieuwe tank onder de grond. De gemeente heeft de Milieuadviesdienst gevraagd advies te geven over de verwijdering van de huidige installatie. Inspectie Verkeer en Waterstaat is volledig op de hoogte van het voornemen een ondergrondse tank te realiseren en ondersteunt dit. De provincie Fryslân is eveneens geïnformeerd en onderstreept dat de omgevingsvergunning een taak is die behoort bij het college van de gemeente Ameland.

De gemeente Ameland pakt de plaatsing van de nieuwe tankinstallatie aan, vooruitlopend op de plannen om het vliegveld te upgraden. Het doel van de gemeente Ameland is het vliegveld op termijn een meer verblijfsrecreatief karakter te geven met een vernieuwend en verbredend aanbod. Deze ontwikkeling sluit aan op het uitgangspunt om de gemeente toeristisch-recreatief aantrekkelijk te houden. Â