Stichting FOM 25 oktober 2011, 2010/50

Minerva-Prijs 2011 gaat naar Maria Antonietta Loi

De Stichting FOM heeft de Minerva-Prijs 2011* toegekend aan FOM-werkgroepleider prof.dr. Maria Loi. Zij ontvangt deze prijs voor haar artikel over een nieuwe ontdekking voor het gebruik van koolstof nano-buisjes voor opto-elektronische nano-devices. De FOm/v-adviescommissie was zeer onder de indruk van de kwaliteit van haar artikel dat vorig jaar in Advanced Materials werd gepubliceerd, terwijl Loi werkzaam was aan de Rijksuniversiteit Groningen. De Minerva-Prijs beloont de beste wetenschappelijke publicatie van een vrouwelijke onderzoeker over een natuurkundig onderwerp in de afgelopen twee jaar. Op 17 januari 2012 wordt de Minerva-Prijs uitgereikt tijdens het congres Physics@FOM Veldhoven.
vergroten Prof.dr. Maria Antoinietta Loi, winnaar van de Minerva-Prijs 2011.
De Stichting FOM heeft de Minerva-Prijs 2011* toegekend aan FOM-werkgroepleider prof.dr. Maria Loi. Zij ontvangt deze prijs voor haar artikel over een nieuwe ontdekking voor het gebruik van koolstof nano-buisjes voor opto-elektronische nano-devices. De FOm/v-adviescommissie was zeer onder de indruk van de kwaliteit van haar artikel dat vorig jaar in Advanced Materials werd gepubliceerd, terwijl Loi werkzaam was aan de Rijksuniversiteit Groningen. De Minerva-Prijs beloont de beste wetenschappelijke publicatie van een vrouwelijke onderzoeker over een natuurkundig onderwerp in de afgelopen twee jaar. Op 17 januari 2012 wordt de Minerva-Prijs uitgereikt tijdens het congres Physics@FOM Veldhoven. Het onderzoek dat leidde tot het artikel 'Encapsulation of conjugated oligomers in single-walled carbon nanotubes: towards nanohybrids for photonic devices' werd uitgevoerd door een door Loi zelf gecoördineerd en geïnitieerd Europees samenwerkingsverband. In dit onderzoek is aangetoond dat voor de kleurstof alpha-sexithiophene binnen de nano-tubes emissie optreedt met hogere fotonenergieën dan alleen die van de eerste aangeslagen toestand. Daarnaast werd ontdekt dat de nano-buisjes de lichtsensitieve stoffen beschermen waardoor deze stabieler worden. Deze ontdekkingen zijn van groot belang voor de toepassingsmogelijkheden van zogenaamde 'organic-dye nanotube hybrid light emitters'. De FOm/v-adviescommissie, die uit elf inzendingen unaniem voor dit artikel koos, licht de keuze toe: "Loi heeft een zeer belangrijke bijdrage geleverd aan de totstandkoming van het onderzoek en het daaruit voortvloeiende artikel, dat helder is geschreven en ook voor minder ingewijden goed te begrijpen is. Daarnaast betreft het onderzoek op een relevant gebied en zijn de resultaten van groot belang voor het veld."

Maria Antonietta Loi promoveerde in 2001 aan de Universiteit van Cagliari (Italië) en was daarna achtereenvolgens werkzaam als postdoc aan de Johannes Kepler Universiteit van Linz en de Universiteit van Bologna. Na het doorlopen van een tenure-track aanstelling binnen het Rosalind Franklin Fellowship-programma aan de Rijksuniversiteit Groningen is zij daar momenteel werkzaam als adjunct hoogleraar, FOM-werkgroepleider en hoofd van de groep Photophysics & Optoelectronics.

Minerva Prijs
De tweejaarlijkse Minerva-Prijs voor de beste natuurkundige publicatie van een vrouw, maakt deel uit van het FOm/v stimuleringsprogramma (kijk voor meer informatie op www.fom.nl/fomv), dat beoogt meer vrouwelijke wetenschappers te behouden voor de fysica in Nederland. De prijs heeft als doel de aandacht te vestigen op excellente vrouwelijke natuurkundigen en een impuls te geven aan de carrière van de prijswinnares. De prijs wordt uitgereikt aan een Nederlandse vrouw, of aan een buitenlandse vrouw die voor haar publicatie onderzoek in Nederland heeft gedaan. Aan de Minerva-Prijs is een geldbedrag van 5000 euro verbonden, door de winnares vrij te besteden.
* De Minerva-Prijs 2011 is eigenlijk de Minerva-Prijs 2012 (deze tweejaarlijkse prijs is voor de laatste keer in 2010 uitgereikt). FOM heeft echter besloten om het jaartal van de Minerva-Prijs vanaf dit jaar gelijk te trekken met de overige FOM-prijzen.

Uitreiking
De Minerva-Prijs wordt uitgereikt tijdens het congres Physics@FOM Veldhoven in NH Koningshof te Veldhoven, op dinsdagavond 17 januari 2012. Op woensdag 18 januari zal Maria Antoinietta Loi een voordracht houden over het onderzoek dat zij beschreef in het prijswinnende artikel.

Informatie
Voor meer informatie over het onderzoek kunt u contact opnemen met: Prof.dr. Maria Antonietta Loi
Rijksunversiteit Groningen
Telefoon: (050) 363 83 37

Voor meer informatie over de Minerva-Prijs en het FOm/v-stimuleringsprogramma kunt u contact opnemen met : Ir. Noortje Vis
FOM-programmacoördinator
Telefoon: (030) 600 12 17

Algemene informatie over FOM-prijzen kunt u vinden op www.fom.nl/prijzen.

Referentie
Nanohybrids for Photonic Devices: Encapsulation of Conjugated Oligomers in Single-Walled Carbon Nanotubes: Towards Nanohybrids for Photonic Devices, geschreven door Maria Antonietta Loi, Jia Gao, Fabrizio Cordella, Pascal Blondeau, Enzo Menna, Barbora Bártová, Cécile Hébert, Sorin Lazar, Gianluigi A. Botton, Matus Milko en Claudia Ambrosch-Draxl, verschenen in Advanced Materials 14 (2010). Zie ook:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/adma.200903527/abstract