Gemeente Best

Gemeentehuis is gemeentelijk monument

25-10-2011

De gemeente Best is bezig met het opstellen van een monumentenlijst. Hiermee wordt bescherming van unieke gebouwen met vele verschillende bouwstijlen die Best kent gewaarborgd. Onlangs is het oude gedeelte van het gemeentehuis aangewezen als gemeentelijke monument. Het blokvormige hoofdgebouw is ontworpen door architect De Bever en is gebouwd in 1962.

Het gemeentehuis heeft een prominente ligging langs het historische dorpslint en de doorgaande weg Raadhuisplein. Het hoofdgebouw bestaat uit een diep, rechthoekig blok met een plat dak. Het blok bevat een kelder en drie bouwlagen. Halverwege de rechtergevel staat een rond, glazen trappenhuis. Alle bestuurders en ambtenaren moesten deze trap gebruiken en waren dan zichtbaar vanuit de openbare ruimte. Ook bruidsparen op weg naar de trouwzaal of op de terugweg, stellen zich hier nog altijd bloot aan blikken vanaf de straat. Over twee verdiepingen strekt zich een brede, uitgebouwde vensterpartij uit, waarachter zich de raadzaal bevindt. Vanaf het plein kon het publiek op avonden dat tijdens een raadsvergadering het licht brandde, het gemeentebestuur gadeslaan. Dit zicht is door de nieuwbouw uit 1988 grotendeels geblokkeerd.

Het gebouw heeft enkele later aangebrachte kantoorvleugels, waardoor de entree is verschoven naar de voormalige achterzijde. De achtergevel, die nu als voorgevel aan het westelijke deel van het Raadhuisplein staat, stond oorspronkelijk aan een binnenplaats omgeven door lage kantoorvleugels.

Waarom gemeentelijk monument?
Het gemeentehuis is een interessant en zeer gaaf voorbeeld van het type modernisme in Brabant. Het verkeert in hoofdzaak in oorspronkelijke staat en is bouwtechnisch in een goede staat. Opvallend is het duurzame en kwalitatief hoogwaardige materiaalgebruik. Ook het interieur is van hoge architectuurhistorische waarde. Bovendien vervulde Architect De Bever binnen het katholieke Noord-Brabant vanaf de late jaren dertig een leidende rol binnen de katholieke architectuur.

Een complete beschrijving van de cultuurhistorische, architectuurhistorische en stedebouwkundige waarde vindt u in de Redengevende beschrijving. U kunt deze downloaden op www.gemeentebest.nl (onder Leven en wonen > Monumenten en Archeologie).

Gemeentehuis (archief Architect de Bever, Eindhoven) Foto: archief Architect de Bever, Eindhoven

---