Gemeente Grave

Succesvolle kunststof inzameling Land van Cuijk en Boekel

Begin 2009 is in de regio gestart met de gescheiden inzameling van kunststof verpakkingsafval. Inmiddels verloopt deze inzameling zeer voorspoedig en wordt meer dan gemiddeld kunststof verpakkingsafval gescheiden ingezameld.

Gescheiden kunststof inzameling
In totaal is tot en met juli van dit jaar ruim 3.350.000 kg kunststof verpakkingsafval gescheiden ingezameld! Dit betekent op dit moment bijna 44 kg per huishouden per jaar. Dit heeft te maken met drie aspecten: De structuur, cultuur en de consequente toetsing. Het Land van Cuijk en Boekel hanteert het diftarsysteem op basis van de blauwe tariefzak. Deze structuur is voor bewoners een bepaalde prikkel om afval te scheiden en daarnaast zit het ook wel in de volksaard (cultuur). Ook de consequente toetsing vanuit de BCA (Bestuurscommissie Afvalinzameling) en het RMB (Regionaal Milieu Bedrijf) draagt bij aan de succesvolle kunststofinzameling. Door het toetsen kan beter rekening gehouden worden met de wensen en behoeften van bewoners.

Relatie blauwe tariefzak
De succesvolle kunststof inzameling is voor een groot deel toe te schrijven aan het gehanteerde diftarsysteem op basis van de blauwe tariefzak. Diftar betekent gedifferentieerde tarieven. Bewoners worden dus (financieel) gestimuleerd om hun afval te scheiden. Afvalscheiding loont voor het milieu en voor de portemonnee.

Inzameling per 2012
Uit het in 2010 gehouden bewonersonderzoek blijkt dat bewoners het op prijs stellen wanneer kunststof vaker aan huis wordt ingezameld. Vanaf volgend jaar kunt u de Plastic heroes zak met kunststof verpakkingsafval eenmaal in de twee weken op dezelfde dag aanbieden als uw blauwe tariefzak met restafval. Tegelijk met het ophogen van de inzamelfrequentie van kunststof verpakkingsafval aan huis wordt de inzameling hiervan op de minimilieustraten afgeschaft. De mogelijkheid om kunststof verpakkingsafval aan te bieden op de milieustraat in Haps blijft wel gehandhaafd.

Informatie Bestuurscommissie Afvalinzameling: www.afval.rmb.nl. Afvalinfolijn van het RMB: (0485) 338 352. Voor uitgebreide informatie klik op onderstaande link.


* Succesvolle kunststof inzameling Land van Cuijk en Boekel.doc